16.11.2008 17:58

Не купувайте “на зелено”!

Видян 1845 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-неблагодарното нещо, което може да се направи в условия на голяма криза, е да се дават съвети. И все пак, редно е да не спестяваме онова, с което можем да ви бъдем ползни.
Ако за вас е наложително да купите имот точно сега и сте осигурили средства за това, действайте. Но подхождайте с особено внимание към оферти за придобиване на собственост “на зелено”.
По време на строителния бум през последните десет години това беше доста изгодно. В огромния процент от случаите, така се спестяваха пари и можеше да се осигури най-доброто, вместо след това човек да е принуден да се задоволи с етажа, изложението и квадратурата, която е останала.
Със секването на кредитите през последния месец обаче картината коренно се измени. В момента няма нищо по-рисково от покупка на имот на зелено. Никой не може да гарантира, че финансирането на предприемачите ще продължи.
Много от тях, точно по тази причина, желаят клиентите да им осигурят довършването на техните проекти. Въпросът е, че предварителните разчети често са занижени спрямо реалната финална стойност на сградите. По този начин строежът може да се проточи безкрайно.
Има доста случаи на платили, но не получили и досега апартаментите си хора. Първата вълна от такива неприятни инциденти ни заля в годините около Виденовата катастрофа.
И досега в София могат да се видят няколко “паметника” на недовършеното строителство оттогава. Достатъчно е да споменем и “града на мечтите” на Анжел, в който “изгоря” бая народ.
Хората си платиха жилища – частично или изцяло, но и до днес не са се нанесли в тях. Има здания, които макар и с огромно закъснение се довършват, но има и други, които си стърчат безсмислено в пространството.


Старото строителство – за предпочитане при земетресение


Поради разхлабената дисциплина около даването на актове, особено на Акт 16, консултантите по недвижими имоти вече съветват клиентите си в повечето случаи да залагат на старо строителство.
При сградите, строени преди 1989 г. са спазвани много стандартни изисквания. Едно от най-важните е сеизмичната устойчивост. Това важи с особена сила за последните соцпостройки, вдигнати след голямото земетресение в Стражица. В тях са използвани дори някои японски технологии, а е известно, че поради непрекъснатите земетресения, в Страната на изгряващото слънце са големи майстори на предпазването от трусове. При тези сгради има и по-малко преустройства в долната част, за да бъдат използвани помещения за търговски обекти. Даже в някои от блоковете да има магазини, най-често те се помещават в бивши гаражи. Преместването на стени е голяма заплаха за сеизмичната устойчивост.


Самоучастието при кредит – вече до 75%


През последните години банките доста бяха разглезили своите клиенти. Самоучастието при кандидатстване за ипотечен заем тръгна от 30% и достигна до 0%. Огромната тежест по изплащането се поемаше от трезорите. За тях, естествено, оставаше и рискът. През последния месец нещата се променят значително. В момента кредити се отпускат при самоучастие от 75%, ако изобщо инспекторите на трезорите допуснат дадена молба за разглеждане. Основната причина е отливът на международно финансиране за експанзията на българските банки, които са чужда собственост.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за