Свързани новини

16.01.2013 11:19

Над половината българи с психични проблеми

Видян 1737 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Висока смъртност и заболеваемост, психични проблеми, високи цени на лекарствата - това са част от проблемите на българите през 2012 г. в сферата на здравето. Това съобщиха от Центъра за демографска политика на пресконференция в Русе. Екип на организацията в състав проф. Петър Иванов, Искрен Веселинов, д-р Георги Тодоров анализира основните събития и проблеми в здравеопазването през 2012 г. и ги оцени по разработена от проф. Петър Иванов методика.


Първите десет от тях образуват топ 10, като всичките са с остро негативни характеристики и изключително вредни последствия за населението на България, коментират от Центъра за демографска политика. Използвани са данни от институции у нас и в чужбина, като повечето данни са публикувани, посочват от изследователския екип.


На първо място в класацията е фактът, че по смъртност (14.32‰) България е на десето място в света (www.cia.gov). Основна причина за това е качеството на българското здравеопазване, което твърдо заема последното място в Европейския съюз, е коментарът на изследователите. По разходи за здравеопазването (health expenditures) от брутния вътрешен продукт България е на 66 място от 189 страни. Далеч пред нас са страни като Уганда, Афганистан, Гвинея-Бисау и др. (http://www.photius.com/rankings/), се казва в изследването.


Втората позиция е за факта, че през 2012 г. 2.8 милиона или две пети (40%) от българските граждани са боледували и са имали право на съответните обезщетения от Националния осигурителен институт. "Ние сме на първо място в Европа и на второ място в света по инфаркти. За една година около 37 000 души са се разболели от рак", пише в изследването. От Центъра за демографска политика допълват, че в стоматологичен план състоянието на българите, особено в третата възраст, е изключително лошо.


Третото място в класацията на здравните ни проблеми според центъра е това, че вече над половината българи имат психични проблеми. "В Европа този процент според националния консултант е 40%. Националният център за обществено здраве сочи, че 22% от работещите хора имат психични разстройства вследствие стрес (http://www.icp-bg.com/22psych.php)".


По-нататък в топ 10 на здравните проблеми са високите цени на лекарствата, недоброто състояние на българското здравеопазване, това, че скандалният текст от Закона за бюджета на НЗОК за 2012 г. за трансфер на 100 млн. лв. от НЗОК към здравното министерство беше обявен от Конституционния съд за противоконституционен и др.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.