Свързани новини

11.01.2013 12:55

Първият музей на скулптурните фигури на Балканите ще бъде у нас

Видян 3707 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До края на януари във Велико Търново ще бъде официално открит единственият на Балканите музей на скулптурните фигури. Според инициаторите атракцията може да превърне старата столица в една от водещите туристически дестинации в Европа, съобщава местният вестник "Янтра ДНЕС".


28 фигури са изработени в естествена големина от разнообразни висококачествени материали - гипс, силикони и полиестерна смола. Автор на концепцията за представянето на историческите личности и на технологията за направа на фигурите е търновският скулптор Борис Борисов, ръководил екип от 30 души.


В експозицията оживяват славните владетели от Второто българско царство цар Калоян и цар Иван Асен II. Посетителите ще могат да се снимат с фигури на царица Ирина, пленения рицар Балдуин Фландърски, папския кардинал Лъв, знатни боляри, воини и патриарси.


Музеят "Царевград Търнов" е разположен в подножието на крепостта Царевец на ул. "Никола Пиколо" на два етажа на площ 870 кв.м.


Изграждането му е част от проекта "Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в община Велико Търново". Разработката е на стойност 6 750 000 лв., които са подсигурени по европейската оперативна програма "Регионално развитие". За интериорното решение на музейната експозиция са отпуснати 457 000 лв.


В залата на "Средновековните занаяти" са представени различни майстори заедно с откритите при разкопки във Велико Търново артефакти - монетарят Златко, зидарят бай Станул, каменоделецът Камен и ковачът Желязко.


В залата "Средновековна оръжейна" туристите могат да видят мечове, щитове, копия, лъкове, стрели, арбалети, които са били на въоръжение през Средновековието. До тях са два макета на стенобойни машини.


В тронната зала на царския дворец сред пищна украса и стенописи Цар Иван Асен II и царица Ирина Комнина са първите владетели, с които ще се срещнат посетителите.


Туристите могат да видят също интериор на болярско жилище, параклис и къща на човек от по-низшите социални слоеве.


С фигурата на цар Калоян започва експозицията на втория етаж в музея. Владетелят присъства в две исторически сцени - коронацията от папския кардинал Лъв и пленяването на император Балдуин по време на битката при Адрианопол през 1205 г.


Сцената "Духовност" представя болярско ктиторско семейство. До тях иконограф, изписва образа на св. Димитър в старинен храм, а чирак му стрива поредния цветен пигмент в хаванче.


Последната зала в експозицията представлява възстановка на скрипторий. Сред рафтовете, отрупани с книги и свитъци, зад високо писалище-катедра, монах пише с паче перо, а друг чете.


Разходката завършва в мултимедийната зала, където на туристите ще бъдат прожектирани филми за историята на славния Търновград.


Туристите ще имат възможност да обличат различни костюми от епохата и да се снимат като участници в представените сцени.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец