Свързани новини

08.01.2013 12:09

Омъжиха 15-годишна за 90-годишен в Саудитска Арабия

Видян 2163 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

90-годишният старец съди семейството на 15-годишната младоженка, след като тя се затворила в стаята си в първата брачна нощ, пише „Дейли мейл“.


Ужасената тийнейджърка заключила стаята от вътрешната страна, за да не може 90-годишният й съпруг да влезе при нея, и два дни по-късно тя избягала в дома на родителите си.


Сега нейният доста по-възрастен съпруг иска парите си обратно. Той твърди, че е дал на родителите около 17 500 долара, за да се ожени за момичето.


Според вестника Ал Арабия той дал зестрата лично на майката и на бащата на младото момиче.


Нагласеният брак на 15-годишното момиче предизвикало възмущение и широко осъждане в Саудитска Арабия, където активисти из социалните мрежи нарекли това трафик на деца и проституция.


„Този случай на трафик на хора не е ли наказуем според закона?“, пише един арабин.


„ Баща продава дъщеря си без милост, за да получи някакви пари и статус. И всичко това просто за да се осъществи нечие желание“, пише друг арабин.


Сухалия Зейн, член на Асоцията на човешките права в Саудитска Арабия, настоява „да спасят това дете от тази трагедия“, допълвайки, че бракът в ислямската религия трябва да бъде базиран на взаимно съгласие.


Тя също обвини родителите за това, че са приели зестрата и са омъжили дъщеря си за мъж, по-възрастен със 75 години, подчертавайки значението да се определи минимална възраст за женитба, която да е минимум 18 години.


При браковете на деца не само момичетата, но и момчетата са жертви, като, разбира се, процентът на момичетата е доста по-голям.


Женитбата на малки момичета е най-разспространена в Южна Азия и Субсахарска Африка. В Нигерия например 77 процента от жените между 20 и 24 години са били омъжени още преди да навършат 18-годишна възраст. В Бангладеш процентът е около 65 на сто.


Според статистика на Уницеф в цял свят около 51 милиона момичета под 18-годишна възраст са омъжени .


Според Всеобщата декларация на човешките права от 1948 година бракът „трябва да бъде осъществен само при свободно и пълно съгласие и от двете страни“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец