Свързани новини

21.12.2012 13:04

Агресията ни е направила хора?

Видян 1692 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според ново американско проучване вероятността бойните умения и агресията като цяло да са оформили човешката ръка е съвсем реална.


Изследователи от университета в Юта използвали инструменти за измерване на сили и ускорение при удари на боксьори. Те откриват, че структурата на юмрука предоставя необходимата форма, която увеличава способността на кокалчетата да предават сила на удара.


Зададохме си въпроса може ли един удар с юмрук да е по-слаб от замахване с отворена длан?, разказва Дейвид Кариер, съавтор на проучването. С изненада установихме, че силата на удара не е различна при двете позиции на пръстите. Т.е. и с юмрук, и с отворена длан ускорението и мощта не се променят. Различна е повърхността, която се засяга. Тъй като с юмрук ударът е по-фокусиран и съответно по-болезнен. Това причинява и сериозните увреждания в тъканите, които се нанасят при юмручен бой.


Екипът е открил, че свитият юмрук наистина дава защитна подкрепа за деликатните кости на ръката. Юмрукът повишава твърдостта на втората мета-карпална кост четири пъти. Също така се удвоява силата на фалангите, с което се заздравява ударът.


В статията си, проф. Кариер и Майкъл Морган изтъкват, че човешката ръка е оформена от необходимостта за сръчност и работа с предмети. Костите на ръката са подредени в силна, поддържаща структура, което позволява както боравенето с дребни елементи и фини докосвания, така и удари. В крайна сметка, еволюционното значение на човешката ръка може да лежи в забележителната способност да служи за две на пръв поглед несъвместими, но неразривни за човека, функции.


Нашите най-близки роднини шимпанзета не свиват дланите си в юмруци и според изследователите те просто не са способни на това действие, тъй като не са еволюирали достатъчно. Дали само агресията е променила способностите на човешката ръка и съответно е определила нейната еволюция, предстои да разберем.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата