Свързани новини

06.12.2012 13:07

Българинът яде едва 5 кг риба годишно

Видян 1889 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според официалната статистика, България е сред страните с ниска консумация на риба на глава от населението - 5.4 кг на човек годишно. Това каза директорът на Института по рибарство и аквакултури проф. дсн Лиляна Хаджиниколова. За сравнение, за света тази цифра е 18.6 кг на човек годишно, за Европа тя е 22 кг на човек, за Азия - 20.7 кг на човек, а в Северна Америка е 24.1 кг на човек на година. Най-високо е потреблението на риба в Китай, където годишната консумация на човек възлиза на 31.9 кг.


Институтът осъществява научно обслужване и оказва научно-методична помощ на рибопроизводителите в страната, каза проф. Хаджиниколова. Научното звано предлага традиционни технологии за отглеждане на стопански видове риби и сладководни раци в различни поликултури, произвежда и продава укрепнали личинки, малки рибки и зарибителен материал от шаран, растителноядни и други видове риби. Всички те са с установен произход и добър здравословен статус. Учените предоставят сециализирани консултации, изготвят експертни оценки и участват в програми за обучение.


Шаранът е един от традиционните видове риби, отглеждани във вътрешните водоеми на страната. Тази година учените от Института са започнали работа върху научноизследователски проект „Качество на месото на шарана, отглеждан при различни производствени системи”, съобщи още проф. Хаджиниколова. В резултат на разработките, ще се формира система за типова оценка на качеството на шарана. Тя ще бъде в помощ на рибопроизводителите при защита на тяхната собствена или географска марка. Социалното значение на проекта е свързано с възможностите за оценка и реклама на пазарните и здравословни качества на месото на шарана, да се увеличи производството му и да се повиши консумацията на риба у нас.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 ЗаПлетени истории

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и