13.11.2008 15:57

Туршия и парно, или поне едното

Видян 2680 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До края на седмицата ще имаме парно всички, може би. До някой друг край "Топлофикация София" ще е чисто държавна както по времето, когато да има парно не беше проблем. Тези времена няма да се върнат, но настават още по-тежки за енергийния министър и по-сгодни за столичния кмет да бъде обиден, или обиждащ, както дойде. Парно има - няма , туршията е вече тук. По пазарите продават опаковани почти домашно кисели краставички, разни сортове люти чушки, мешана туршия , също така и царска. " Почти" означава, че на пликовете са "защипани" етикети за производителя и съдържанието. Съдържанието е вода, сол, и съответния зеленчук ( за комбинираните изброяване няма ), а производителят е от някаква улица в Петрич." Производителите" са различно стиснати, или ларж - вие решете. Едни продават по 400 грама от всичко за 2 лева, а други - по половин кило за 2.50 - 3 лева, а царската туршия - по 4 лева. Знаете, естествено, че 400 или 500 грама не са зеленчуците, а цялото съдържание на пакета с водата и т.н. Дали са 400 или 500 също не е сигурно, но не и проблем - малко зеленчук и саламура колкото поеме. Киселото зеле е по 1.80 за килограм, цели зелки. По-големите производители още не са сварили с туршия от новата реколта, но и не е дошло истинското време за туршия - зимно и мразовито.
> Коледните пости обаче започват от днес и ако имате възможност дайте начало с кисело зеле. Без друго е много полезно, да не говорим, че в далечни времена е било и направо спасяващо за моряците в дългите им пътувания - дължали здравето си на витамин С от каците с кисело зеле. То е продукт на ферментацията на млечната киселина. Любопитното е, че самите млечно-кисели бактерии имат противомикробно действие. Те "покровителстват" полезните чревни бактерии и пречат на растежа на болестотворните. Разразява се , ако си представите, истинска вътрешнобактериална война, от която ние печелим. Това може да се случи обаче само със свежото кисело зеле, зелето в буркани, или в консервни кутии е стерилизирано и вече не съдържа живи бактериални култури. Трябва да знаете това като пазарувате. Ей такова кисело зеле може да се носи и в космоса - без бактерия, която причинява ферментацията на зелето, защото се смята, че може да е опасна за здравето извън земната атмосфера. Направили са го заради първия южнокорейски астронавт, с когото непременно трябвало да има "кимчи" - националното ястие на страната. То представлява кисело зеле с пипер, репички, чесън и джинджифил.


Кюфтета от кисело зеле


Ето една идея за кюфтета от кисело зеле, за които ви трябват половин кило картофои, четвърт зеле, 2 яйца, половин чаена чаша галета, или царевично брашно, черен пипер, чубрица. Как постъпвате : сварявате картофите и ги намачквате, зелето нарязвате ситно, изстисквате го хубаво и го прибавяте към картофите заедно с едно яйце, галета , подправки. Разбърквате добре и оформяте кюфтета, които овалвате в брашно, в яйце и после още веднъж в този ред. Пържите и поднасяте топли.



Риба с кисело зеле


Ако не сте традиционалисти и освен това спазвате някаква диета, ето и един вариант за Никулден. Можете да си го правите и всеки друг ден естествено. За две порции вземате кило кисело зеле, 2 консерви риба тон в собствен сос ( важно е да е именно собствен сос), бахар, дафинов лист, червен пипер, чесън, 4 лъжици зехтин. Нарязвате зелето и слагате няколко дафинови листа, няколко зърна бахар, червен пипер и зехтина. Слагате в тиган с незалепващо покритие за 20 минути. Рибата прибавяте 5 минути преди зелето да е готово - когато леко загори. Накрая слагате и чесъна. Това е.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец