Свързани новини

15.10.2012 15:06

София е начало и край на едно пътуване в съвременното изкуство

Видян 1773 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Международният фестивал за съвременно изкуство SOFIA CONTEMPORARY започва на 19 октомври и в продължение на три седмици ще представи художествени проекти, инсталации и пърформанси в различни арт и публични пространства. Посетителите-зрители ще могат буквално да се впуснат в едно пътуване между различните локации и произведения. В рамките на съвместната акция с Renault „Изкуство в движение” ще бъде представен видео проекта „Човекът-мравка”(2012)  на Димитър Солаков, разположен в движимо пространство – автомобилът Renault Clio. Серията от малки филми “комбинира” визуалната деформация, движението напред и природната среда, за да създаде непринудена и освободена атмосфера. Тя е призована да напомня за други удоволствия и ценности спрямо задръстения и забързан град. Колата ще пътува всеки ден от 19 октомври до 9 ноември по предварително определен маршрут с начална спирка VIVACOM Art Hall и крайна дестинация FABRICA 126 в 15:30, 17, 18:30 ч. Преди да се включите в пътуването, ще можете да разгледате проекта на руската артистична група AES+F, който от 21 октомври до 7 ноември ще превърне VIVACOM Art Hall във виртуален свят на героизъм и зрелище. Какво представлява героизма в днешно време – време, в което войните, подвизите и патосът са просто част от едно виртуално зрелище, тиражирано безспир в масово обръщене. Нашето зрелище включва всичко. Като се започне от добре структурирана 3D компютърна игра и минем през специалните холивудски ефекти за спасяването на Редник Райън и гала парада на триумфиращия Максимус в Колизеума, и се стигне до специално подбраните телевизионни репортажи от непознати и далечни места с екзотични имена. Нашите герои са тийнейджъри - те се раждат в най-героичната фаза от развитието на човешкия живот и винаги са победители в този виртуален свят. Техният враг отсъства, а болката и страданието са забранени от самото естество на играта. Те са толкова отчуждени, че нищо, дори и общото им виртуално бойно поле и липсата на врагове и победени, не може да ги спре от несекващия стремеж за постигане на лични подвизи и победи.  Основната идея зад този спектакъл е вечният ни опит да извлечем „генома на героизма” от днешния свят на мъжделива реалност. Крайната дестинация FABRICA 126 ще посрещне всички „пътуващи” с видео изложбата Present Unlimited, която продължава от 19 до 28 октомври. За съвремието ще заговори и инсталацията „Кой иска да живее вечно?” на Викенти Комитски, разположена в отвореното градско пространство пред Билетен център на НДК от 19 октомври до 11 ноември. Проектът представлява временна пирамида, направена от палатки, и противопоставя вечното на временното пребиваване. Палатката може да бъде видяна като символ на живота, ако приемем, че той в един по-общ смисъл е временно преживяване.


SOFIA CONTEMPORARY е нов фестивал за съвременно изкуство, създаден в рамките на проект на Столична община: "Фестивали за изкуство в публичното пространство: SOFIA CONTEMPORARY и Фестивал на открито в Западен парк“, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.  Програмните части на фестивала "В Движение", "Форум", "Деца", "Видео", се организират с финансовата подкрепа на Societe Generale Експресбанк, Samsung Electronics, Renault.


Първото издание стартира на 19 октомври и ще продължи до 11 ноември. Основната цел на събитието е да намали дистанцията между съвременното изкуство и българската публиката. Темата на първото издание е Сегашно продължително. Фестивалът ще представи художествени работи, които са част от ежедневието на големия град, говорят с публиката и предизвикват реакцията на случайните минувачи. В продължение на 3 седмици жителите и гостите на София ще бъдат провокирани да съпреживеят града като колективно пространство, което може да бъде реорганизирано  и върху което може да се въздейства.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей