Свързани новини

25.09.2012 17:32

Британец е човекът-памет

Видян 1259 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

20-годишният британец Аурелиън Хеймън се оказа човекът с феноменална памет и един от малкото в света, които запомнят абсолютно всичко. Младокът помнел нормално като другите хора, докато не навършил 11 години и нещо в главата му прещракало.


“Просто като станах на 14 започнах да си давам сметка, че помня необичайно добре и в подробности всичко, всеки един ден, всеки един момент и няма нещо, което да съм забравил или да мога да забравя”, разказва той пред Дейли мейл.


Едва 20 души в света страдат от рядкото заболяване хипертимезия или висока прецизна автобиографична памет.


Според учените рядкото заболяване не е наследствено. Обяснението е, че вместо да използва само дясната предна част на мозъка си за дългосрочните спомени, като обикновените хора, Аурелиън използва за съхранение на информация от миналото и цялата лява половина на мозъка, която обикновено е свързана с езиковите способности и фотографската памет.


Той не само помни какво е правил, но и какво е ял, с кого е говорил, с какво е бил облечен и дори какво е било времето през всеки един ден от живота му след 11-ата му годишнина. Помни в детайли песните, които е чул, или телевизионните предавания и новини, които е гледал. Не полага никакви усилия да ги запамети, просто така се случва в главата му на подсъзнателно ниво.


“Нямам никаква представа как изникват спомените ми, за мен това е нещо естествено. Представете си го като да имаш много бърз достъп до огромен шкаф с хиляди документи. За мен е все едно всяка дата е някакви картини и спомени, като филмова лента – процесът е предимно визуален”, казва феноменът.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв