Свързани новини

18.09.2012 14:37

3000 ястия приготвят в НДК

Видян 2241 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стара истина е че, добрата храна и хубавите напитки най-бързо свалят бариери и стопяват прегради и разстояния. Ето защо кулинарните специалитети на всеки народ и регион са „най-конвертируемото” средство за общуване, както в Европа, така и по света.   


Тези „вкусни” цели си поставя и първото по рода си представяне на едно място на кулинарните особеностите на различните страни от стария континент – „Вкусовете на Европа”, което ще предоставя възможности за дегустации, кулинарни пътешествия, обучение и забавления от 24 до 30 септември на откритите площи пред зала 6 на Националния дворец на културата.  


„Вкусовете на Европа”, се провежда под егидата на Министерство на земеделието и храните на Република България, като продукти, произведени по новите утвърдени стандарти за месни, млечни и хлебни изделия и лютеница, ще бъдат представени и предлагани на щанда на Министерството. 


В рамките на изложението ще се проведе и международната изложба, организирана от Европейската комисия и посветена на 50 - годишнината на Общоевропейската селскостопанска политика - „Европейско селско стопанство”. 


Проявата се организира със специалното съдействие на Евро-Ток България – международна асоциация, обединяваща най-изявените български готвачи, притежаващи международен опит от ресторанти със звезди Мишлен. По време на изложението Евро-Ток България ще организира детска кулинарна академия, в която децата ще бъдат обучавани как сами да готвят основни здравословни ястия. 


Национална лозаро-винарска камара е партньор на събитието, представяйки най-доброто от производителите на български вина, които  ще се впуснат в благорадна надпревара с чуждустранната продукция от винения бранш на организираните дегустации по време на изложението.  Посетителите ще имат възможност да опитат и сравнят качествата на последните достижения на технолозите на винозаводите от Свищов, Асеновград, Пещера, Черноморско злато, Изба Карабунар, Мидалидаре Естейт, Даробас, Винарска изба Етно и други.


Кулинарното пътешествие по картата на Европа ще започне от север, със силно представяне на скандинавски кулинарни специалитети и доказателства, че и северните народи могат да готвят вкусно:


Всеки ден на щанда на Норвегия ще ви гощават с рибни и други национални ястия. Ще можете да опитате ордьоври и основни блюда със сьомга, скариди, хайвер, треска и еленско месо, прочутата норвежка супа от сьомга, скариди и сметана, а на 24 септември от 11 часа Иван Звезедев ще готви специално за посетителите норвежки специалитети. 


Швеция ще предлага  морски изкушения - тост с маринова съомга и сос от копър и майонеза, терина от бяла риба със сос от билки, „Изкушението на Йансон” – огретен с аншоа и картофи, мини шведски кюфтенца, сервирани с картофено пюре и сладко от червени боровинки, а за десерт канелени кифлички.


В един от дните на изложението Финландия ще гостува със свой майстор - готвач за демонстрация на местни специалитети - Карелски пай, домашно пушена сьомга, мариновано говеждо филе и Рунеберг пай.


Сандинавските страни ще представят и разнообразна фоклорна и музикална програма.


После ще се отправим към сърцето на стария континет и ще посетим Чехия.

Всички почитатели на традиците на стара Прага и неповторимата атмосфера на „У Флеку“ и многобройните бирарии ще бъдат очаровани от представянето на чешкия майстор – готвач и типичните за страната “Брамборачка” - гъбена супа с картофи и зеленчуци, гулаш с кнедли, свинско печено със зеле и кнедли, картофи със зеле,  ще опитаме хапки - с влашка салата и  с помазанка - крем от кашкавал и чесън. И всички обилно „поляти“ с месна бира. Десертите ще бъдат щрудел,  Ливанце - сладки катми и  Ромови венчета.


Евро-Ток България със свойте членове ще презентира най-известните столични ресторанти, предлагащи инернационална кухня, като всеки ден ще се представя различен ресторант с различна национална кулинария. Шеф - готвач от Евро-Ток в един от дните ще приготви апетитен унгарски гулаш за 200 души.


Може да посетите представянето на ресторант „Salt and Sweet Cookery”, където шеф Таня Балабанова ще предлага швейцарска и белгийска кухня -  тарта от точени кори с бекон, лук и пиле със синьо сирене, киш със спанак и сирена и с гъби и лук, кошнички от фини кори с пиле и ананас, палачинкова лазаня с различни плънки и тарталети с карамелизиран яйчен крем.


Ресторант “Sidoniya-Lord of the chefs” с шеф Сидония Радева ще предлага дегустации на френска кухня, както и специалитети от гост- държавите САЩ и Мексико. 


Метро академия с шеф Георги Ерменко ще демонстрират специалитети от немската кухня. 


После ще се отправим на юг – естествено първо към Италия, която  на своя  щанд ще защитава честта, богатството, разнообразието и здравословността на Средиземноморската кухня. 


На 25 септември на „Вкусовете на Европа“ ще гостуват и Кулинарна академия „Дипломат“ с чаровният Лео Бианки и практични кулинарни уроци, демонстрации, много награди и подаръци за участниците. 


На 29 и 30 септември ресторант  “Shades of Red” - Гранд Хотел София и ресторант „Централ Парк Хотел“ с кулинарните асове - шеф Жоро Иванов и шеф Светослав Серабримов ще демонстрират и предлагат испанска и португалска кухня. 



И ако все още са ви останали сили и възможности да опитвате можете да поседнете на щанда на Сладкарница Гаврош, където ще можете да избирате от шоколадовото меню - вариации от шоколадови миниатюри - златна равиола с череши, шоколадово суши, нигири, гункан, хосомаки и урамаки, трюфел шоколадов шот с пистачио. Ради Стамболов ще представи на посетителите рецепта за Галактически сладолед.  


Всичко, което ви разказахме сигурно е възбудило вашето любопитство и апитит и можете да си подарите няколко часа кулинарни приключения и емоции на пъстрата карта на „Вкусовете на Европа“.


Предварителна продажба на билети – мрежата на Тикетпро. Цени на билетите - 3 лева за възрастни и 2 лева за ученици и пенсионери.




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще