Свързани новини

12.09.2012 16:53

Специална кино програма подгрява спектаклите на Sofia Dance Week 2012

Видян 6011 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път седмицата на съвременния танц в София включва специална програма SOFIA DANCE WEEK Cinema. Инициативта, посветена на киното, ще се случи в дните преди официалното откриване на фестивала и абсолютно безплатно ще предложи на почитателите на танца една различна гледна точка към любимото изкуство. Програмата на  SOFIA DANCE WEEK Cinema се състои от три филма, които преплитат музика, танц и кинематография и не само въвлича зрителите в сложното общуване между различните изкуства, а и провокира сетивата и емоциите на още едно художествено ниво.


Директно от Германия пристига лентата „Rhytm is it!”, за да разкаже за първия голям образователен проект на Берлинския филхармоничен оркестър с диригент Сър Саймън Ратъл. 250 деца от рискови социални групи участват в изключително пътешествие из класическата музика и танц под вещото ръководство на големия английски хореограф Ройстън Малдум. За тях класическата музика е далечно и непознато усещане, но след упорита и вълнуваща подготовка те танцуват в „Пролетно тайнство” на Игор Стравински заедно с оркестъра на Берлинската филхармония. Прожецията, която ще се състои на 18 септември от в 19.00 ч. Expo Hotel, е част от програмата благодарение на Гьоте Институт.  


Вдъхновен от инициативата на Берлинската филхармония е грандиозният танцов спектакъл „Špalíček”. Зрителите ще имат възможност да се докоснат до твочерския процес на участниците през кино екрана. Проектът е реализиран от екип чешки артисти по повод 50-годишнината от смъртта на чешкия композитор Бохуслав Мартину. В него са включени деца от пражки основни училища, които произлизат от различни социални групи и до този момент не са имали съприкосновение с танцовото изкуство. „Špalíček” достига до българската публика  с любезното партньорство на Чешки център, които са и домакин на прожекцията на 19 септември от 19.00 часа.


Социалната тематика на първите два филма ще прелее в документален преглед на най-доброто от испанската танцова сцена в „Как танцуват в Испания?”. Благодарение на Институт Сервантес ще можете да се запознаете се със съвременния танц в Испания в лицето на Бланка Ли, Куки Херес, Белен Лопес и много други на 27 септември от 19.00 часа. Прожекцията ще се състои в Институт Сервантес, а входът е свободен за цялата програма на SOFIA DANCE WEEK Cinema.


Петото издание на SOFIA DANCE WEEK ще се случи от 29 септември до 6 октомври и ще се проведе в залите на Националния дворец на културата, който заедно с ЕДНО и Фондация Америка за България е съорганизатор на събитието. SOFIA DANCE WEEK 2012 ще представи на жителите и гостите на гр. София танцови трупи от Европа и Азия. Фестивалът ще има съпътстваща програма, която ще се състои от уъркшопи, ателиета, събития на открито, лекции, прожекции и дискусии, както и специален модул за деца. Билети за спектаклите могат да бъдат закупени от Билетен център НДК, както и в партньорската мрежа на Eventim и на eventim.bg. Търсете ни в Пикадили, Германос, Orange, Usit Colors и други.


SOFIA DANCE WEEK се осъществява с подкрепата на Столична община. Част е от Културния календар на столицата и подкрепя кандидатурата на гр. София за „Европейска столица на културата 2019г.”.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева