01/03

Свързани новини

14.08.2012 17:03

Айнщайн, Пако Рабан и посланик Уорлик преклонени пред Дънов

Видян 7128 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди броени дни вездесъщият посланик на Съединените американски щати у нас Джеймз Уорлик посети едно място, което малцина българи знаят и уважават като светиня. А хората по света уважават като един от малкото планетарно известни символи на нашата страна. Уорлик се поклони на гроба на Петър Дънов, наричан още Учителя и бащата на Бялото братство – всемирна организация за налагане на духовните ценности и любовта като висша степен на човешкото съзнание. Мястото се намира в сегашния квартал Изгрев, досами руското посолство, което мнозина приемат за най-знаковия символ на тази част от столицата. Апропо, за онези, които не знаят, именно Дънов и учениците му основават тази махала на София, когато си устройват на това място колония точно преди 85 години през август. От тях идва и името, тъй като Бялото братство, основано от Учителя, издига в култ Слънцето. Днес Изгрев е един от най-престижните и най-скъпите за живеене райони в милионния град. 50 години по-късно неслучайно Людмила Живкова заселва именно там големите интелектуалци на България и им построява блокове на интелигенцията. Но за отношенията на Живкова с дъновизма ще говорим в следващите части от нашата поредица. Сега по-важно е какви са връзките на Дънов със Съединените щати и какво е отвело Уорлик на гроба на българина. Учителя завършва Бостънския университет. Това е малко известен факт. Освен теология, той изучава там и медицина. И двете специалности ще го направят истинска знаменитост, съвсем според каноните на американската мечта. Но за народното лечение, разработено от Дънов на базата на нашата традиционна медицина, основана на познаването на билките също ще стане дума по-нататък. В Съединените щати българинът се прочува със своята философска концепция за свят, изграден на принципите на мира. И за навлизането в измислената от него Ера на Водолея. Сред последователите му според някои свидетелства бил самият Айнщайн, който твърдял, че вместо на него светът трябва да падне в краката на Дънов, защото именно българският селянин бил най-блестящият ум на човечеството. Има, разбира се, наши „специалисти”, които се съмняват Айнщайн някога да е изричал или писал подобни слова. Без това типично за българския характер вечно подозрение, Бялото братство на Дънов има хиляди и хиляди последователи в Щатите и Канада. Както и в цяла Западна Европа. Най-силно е то във Фрaнция, където гениалният дизайнер Пако Рабан е афиширан последовател на учението. 


На практика той пристигна в България в най-трудната й 1996 година не заради ревю, а за да се поклони на гроба на Дънов в запазената и до днес градина на братството в Изгрев, където навремето – преди смъртта си в края на 1944 г. е бил приемният салон на Петър Дънов. Тогава Рабан не може да се примири, че вместо да тръгне по пътя, начертан от философа, роден по нашите земи – към доброто, духовните ценности, образованието и културата, неговите наследници и сънародници са тръгнали да строят дивашки капитализъм от най-долна проба.


Кой е Петър Дънов? За българската православна църква, преследавала някога предтечите на Учителя – богомилите,1 той е последният еретик. Именно за такъв го обявява на 7 юли 1922  г. архиерейски събор на Българската православна църква. Тя го определя официално за самоотлъчил се от нея, а учението му – „за еретическо и опасно за вътрешния мир и обществения морал”. Някои негови последователи също са отлъчени от Църквата. Главно обвинение срещу него е, че се идентифицира с Христос, въпреки недвусмисленото му изказване от 8 август 1920 г:


"Христос не съм, но Христос е в мен. Ако бях Христос, за когото ме мислите, щях да управлявам целия свят. Щом не съм такъв човек, не съм и Христос. Христос не е на физическия свят.”


По различен начин го оценява Римокатолическата църква. По времето, когато Дънов и учението му са най-силни – между 20-те и 40-те години на 20-ия век, за един период от време папски нунций (посланик на Светия престол) у нас е италианецът Анджело Ронкали. Той е много близък с българското царско семейство, както ще научите от следващия епизод на нашия сериал. А Кобургите изпитват уважение към Бялото братство и го смятат за важен духовен двигател. По-късно, когато става глава на Ватикана т.нар. „български” Папа Йоан XXIII е повече от категоричен в думите си, които е и записал: „В днешната епоха най-големият философ, който живее на земята, е Петър Дънов.”


В дните, когато Бялото братство прави своя събор на Седемте рилски езера и практикува типичната паневритмия – симбиоза между танц, музика и ритуал, ще продължим сагата за Дънов и тайната власт на неговото учение в следващите броеве. Утре очаквайте – как Учителя като първия български астролог и нумеролог влияе на Борис III и царското семейство.



Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.