Свързани новини

14.08.2012 11:16

135 г. от Шипченската епопея

Видян 1870 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През август се навършват 135 г. от тези паметни събития, мисълта за които кара всеки българин да настръхне. Битката за върха е само едно действие от Руско-турската война, но в него българите показват своя героизъм и всеотдайност.


 


Въпреки численото превъзходство на врага, атаките са отблъснати. Този отпор дава друга насока на военните действия. Битката при Шипка се е състояла в периода 21 - 26 август 1877 година.


 


Ръководител на отряда, в който се бият и пет български опълченски дружини, е генерал Столетов, който успява да съхрани върха от нападенията на отрядите на Сюлейман паша. Турската войска изненадва своите противници и в този момент на връх Шипка са само един руски отряд и петте български дружини.


 


Целта на войниците е да удържат турските войски, докато дойдат подкрепленията. И те успяват, дори и в най-тежките дни - след като турските войски обсаждат върха и прекратяват достъпа на защитниците на върха до припаси - амуниции, храна и вода.


 


Когато привършват амунициите, опълченците "грабват телата" на своите убити другари и тръгват напред. В боя участват дори и тежкоранените. Историята разказва, че в този момент турците изпадат в суеверен страх и отстъпват. Това е достатъчно, за да бъде спечелено още малко време за подкрепленията, водени от генерал Радецки.


 


Тържествата започват още от днес, 14 август. На историческия връх ще се качи президентът Росен Плевнелиев, който ще участва в церемонията по издигането на знамето и ще държи кратка реч.


 


Преди това Плевнелиев ще награди участниците в традиционното състезание по скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата.


 


Дни по-късно, на 25 август, отново на върха ще бъде отслужена заупокойна панахида за падналите в боя на Шипка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец