Свързани новини

13.07.2012 11:57

10-те най-малки и най-интересни кътчета по света

Видян 4133 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дойде ли лято и всеки започва да си мечтае за усамотение на някое райско, въображаемо място. Но всъщност не е нужно да си представяме Рая, защото в действителност има шест страни в света, които са най-малки по площ и население, но са истински скъпоценни камъни в картата на света и се помещават на острови. Десетте държави с най-малки размери варират в размерите си между 108 акра и 297 квадратни километра. Всички те, освен една, са пълноправни членове на Организацията на обединените нации (ООН).


 



1. Малдивите

Това са едни от островите, които просто нямат нужда от представяне. Освен, че са чудесена дестинация за луксозна и релаксираща почивка, те са и с невероятно малки размери. Общо площта им е 297 кв. км. Те са по-малки от град Литъл Рок, Арканзас. Въпреки това само 200 от общо 1000 острова в Индийския океан са заети от страни. Малдивските острови са дом на 400 хил. жители. Страната е спечелила независимостта си от Великобритания през 1965 г. В момента основната грижа на островите е изменението на климата и повишаването на морското равнище, тъй като най-високата точка в страна е едва на 2,4 м над морското равнище.


 


2. Сейшелските острови

Друго райско кътче от Индийския океан са Сейшелските острови. Те са на площ от 277 кв. метра. На тях живеят постоянно 88 000 души. И Сейшелите някога са били британски колония, която извоюва независимостта си през 1976 г. Сейшелските острови са островна държава, разположена североизточно от Мадагаскар и на около 1500 км източно от континенталната част на Африка. Архипелагът включва над 100 тропически острова. Това е и най-малката страна, която се счита за част от Адрика. Най-големият град на Сейшелите е столицата Виктория.


 


3. Сейнт Китс и Невис

Чудесно малко кътче, част от Карибите. С население от 50 000 души, тя е спечелили независимостта си от Обединеното кралство през 1983 г. Невис е по-малкият остров от двата. Страната е най-малката в Северна и Южна Америка, ако говорим за площ и население. Тя е разположена между Пуерто Рико и Тринидад и Тобаго.


 


 


4. Маршалските острови

Тези острови се нареждат на седмо място по площ и население, но отзад напред – т.е. седмата най-малка държава в света. Нейната площ е 181 кв. км. Те са коралови атола и са 29 на брой, плюс пет основни острова. Страната е разположена по средата между Хаваите и Австралия и са в близост до екватора. Тази малка държава с население 68 000 души е спечелила независимостта си през 1986 г.


 


 


5. Лихтенщайн

Прекрасно кътче, впечатляващо с красотата си, както през топлото лято, така и през снежната зима, когато може да посетите Швейцария или Австрийските Алпи, между които е приклещена, за да покарате ски. Лихтенщайн е с размери от 160 кв. метра и е четвъртата малка страна след Ватикана, Монако и Сан Марино, а една трета от населението на страна, наброяващо общо 36 хил. души, е родено извън границите на княжеството. Лихтенщайн е наследствена конституционна монархия.


 


 


6. Сан Марино

Сан Марино буквално е погълната от Италия, а площта й е 61,2 кв.км. Жителите на страната са 32 хиляди. Твърди се, че това е най-старата държава в Европа, тъй като е основана още през IV век. Сан Марино се състои основно от скалисти планини, а най-високата кота е Монте Титано на 755 м. Най-ниската точка в страната е Торенте Ауса (55 м).


 


 


7. Тувалу

Малка островна държава, състояща се от коралови атола и четири рифови острова, това е още едно перфектно кътче за бягство извън времето и сивото ежедневие на нашето бетонно съвремие. Намира се в Океания, между Австралия и Хаваите. Надморското й равнище е едва пет метра. Тувалу е спечелило независимостта си от САЩ през 1978 г. В рамките на държавата живеят 12 хил. души. Шест от деветте острови и атоли, от които се състои Тувалу, имат лагуни, отворени към океана. Някои от стровите имат потоции и реки, но не разполагат с питейна вода. Цялата вода, използвана от хората там, се събира чрез водосборни системи и се съхранява в складови помещения.


 


 


8. Науру

Това е една много мъничка държава, разположена на остров, в южната част на Тихия океан. На юг от Маршалските острови. Науру е и най-малката островна държава в целия свят. Нейната площ е едва 22 кв. метра, а населението – 9322 души. През 1968 г. Науру печели независимостта си от Австралия. Интересното е, че и до днес страната няма официална столица.


 


 


9. Монако

Монако е втората най-малка страна в света. Тя се намира между югоизточната част на Франция и Средиземно море. Площта й е 1,95 кв.км, като на тази територия се помещава един официален град. Монте Карло е столицата на Монако и е известен курорт, посещаван от едни от най-богатите хора на света.


 


 


10. Ватикана

Ватикана официално се нарича Светия престол и въпреки достолепното си име е най-малката страна в света. Тя се намира в заградена площ в италианската столица Рим. Площта на Ватикана е 0,44 кв.км. Там живея около 800 души, като нито едни не са постоянни жители. Голяма част от тях пътуват до страната, защото работят там.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ВМРО

ГЕРБ може и да не иска ППДБ да изчезнат: ВМРО

Днес Деница Сачева е завила, че времето ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.