Свързани новини

28.06.2012 16:43

Откриха изложбата "В ателието с Пикасо" в Галерията за модерно изкуство

Видян 2142 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В магията на жива арт сесия се потопиха гостите при откриването на изложбата "В ателието с Пикасо" в Галерията за модерно изкуство на 27 юни. Група млади и талантливи худжници демонстрираха сливането на автомобилния дизайн с изкуството като изрисуваха пред очите на арт ценителите един от най-желаните автомобили – Range Rover Evoque. От 28 юни до 1 юли уникалната арт инсталация ще се пренесе на площада пред Народното събрание.


Наименованието на експозицията е вдъхновено от две водещи серии от творби: „Калифорнийският скицник“ и  „В ателието с Пикасо“ и показва нов поглед към творчеството на великия Пабло Пикасо.


Изложбата събира графики, създадени през годините, в които неуморният каталунски артист рисува в „Ла Калифорни“ – семейна вила на Лазурния бряг в Кан. Сред темитe, заложени в рисунките на Пикасо от 1914 до 1956 година са сценографичните постановки на моделa, ателието и натюрморта. Творбите лесно пренасят зрителя в атмосферата и артистичния чар на ателието и  разкриват тайнството на срещата между модела и художника. Това са теми, към които художникът се обръща многократно през годините, както в живописните си работи, така и в колажите си.


В арт салона на Оборище 10 почитателите на изкуството могат да видят пълната серия от „Калифорнийският скицник“,  портфолио, върху което Пикасо работи от 1 ноември 1955 до 14 януари 1956. То включва 25 листа, подвързани със спирала, а подредбата на скиците в него може да изглежда объркваща на пръв поглед. Авторът е използвал първо всички страници от дясната страна и когато те свършват той обръща скицника и рисува върху гърба на всяка скица. Така от едната страна има изключително важната поредица от интериора на ателието, а от другата  - етюдите с жената в турски одежди, както и няколко скици от известни произведения на дрезденския музей.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и