Свързани новини

27.06.2012 11:35

Почина голямата българска писателка Свобода Бъчварова

Видян 2441 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Почина голямата българска писателка и сценарист Свобода Бъчварова, съобщиха от семейството. Тя издъхна в Бразилия след една мъчителна седмица в болницата впоследствие на кръвоизлив. Свобода Бъчварова е едно от най-значимите имена в българското кино. Произхожда от семейство с леви политически убеждения, което през 1925 година емигрира в Австрия, през 1926 година — във Франция, а по-късно са екстрадирани в Белгия. През този период Свобода Бъчварова се разболява тежко, а болестта ѝ оставя недъг за цял живот.

През 1930 г. в България е обявена амнистия за жените емигрантки и майката се завръща в България с дъщеря си, а бащата остава в Белгия, където взима участие в Съпротивата и е убит през 1943 година. С. Бъчварова е петгодишна, когато се завръща с майка си в България, започва борбата им за оцеляване. Като ученичка Свобода споделя идеите на баща си и тръгва по неговия път. Заради политическите си убеждения е арестувана. След 9 септември 1944 г., след като майка и Саша Маркова взема участие като обвинител в извънредния Народен съд, заминава за Ленинград като студентка по естетика. Там се сблъсква със сталинския терор, запознава се с репресиите срещу съветската интелигенция и нейни представители като Марина Цветаева, Николай Гумильов, Всеволод Мейерхолд, научава за ГУЛаг. Започва да чете големите руски религиозни мислители-персоналисти: Николай Бердяев, Сергей Булгаков, Лев Шестов, Анатолий Соловьов. Тъкмо тогава, както по-късно споделя, С.Бъчварова започва дълбоко да се съмнява в марксистката доктрина. През 2005 г. президента Георги Първанов и присъжда орден Стара планина.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби