Свързани новини

14.06.2012 13:08

Адаптирана моцартова опера за деца ще се представи в София

Видян 1813 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Инициативата е част от проекта „Класически бивалици“ за популяризиране на класическото изкуство сред младите у нас 

Дебютните за столицата представления на операта „Бастиен и Бастиена" от Моцарт и кантата „Училищният директор“ от Телеман в „детски“ вариант ще се състоят на 27 юни от 19 ч. Новаторските постановки ще се представят в зала Биад на ул. „Раковски“ 108.  Специално адаптираните за деца едноактни опера и канта са първите представления от  проекта за популяризиране на класическото изкуство сред младите в България под наслов „Класически бивалици“. Основната му цел е представянето на известни класически произведения по интересен и достъпен за младата публика начин. Режисьор на постановките е Христо Симеонов, който е познат с множество успешни реализации на пиеси и опери, като "ЛюбоФна история", “Така правят всички“ и други. В кантатата и операта участват, както утвърдени професионалисти, като диригентът Георги Патриков, така и нови надежди на българската сцена от младежки камерен оркестър MozArt. „За пръв път представихме адаптацията на „Бастиен и Бастиена“  на детската публика в Плевен преди няколко години. Тогава се убедихме, че постановката неистово забавлява най-малките. Поучихме се от техните реакции и решихме да добавим още интересни елементи в сюжета“, сподели Патриков. „Щастлив съм, че ще можем да представим обогатената версия за първи път в София и искаме да убедим и малки и големи, че хубавата музика не остарява и след 3 века.“

Времетраенето на операта и кантата също са съобразено с децата – общата им продължителност е не повече от един час. Солистите ще пеят изцяло на български език, а организаторите обещават, че комичните ситуации в „Училищният директор“ и „Бастиен и Бастиена“  ще са интересни и за деца, и за родители. Предвижда се провеждането на още подобни инициативи в рамките на проекта „Класически бивалици“, насочен именно към запознаване и стимулиране интереса на младите към класическото изкуство. 

За най-малките, организаторите са подготвили игри и други изненади по време на представленията на „Училищният директор“ и „Бастиен и Бастиена“. Проектът „Класически бивалици“  е съфинансиран от Столична програма “Култура” 2012 г. на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата – 2019 г.




Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни

Този ден предоставя отлична възможност за укрепване на личните и професионални връзки

Този ден предоставя отлична възможност за укрепване