Свързани новини

06.06.2012 13:15

Четири лапи: България спази директивата на ЕК за защита на кокошките-носачки

Видян 2061 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От понеделник всички птицеферми в България ще отглеждат щастливи кокошки. Спазихме срока, който ни бе даден, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и добави, че страната ни е покрила всички изисквания на Европейската комисия относно защитата на кокошките носачки. Министърът подчерта, че България е успяла да спази срока от края на юни, поставен от Европейската комисия, и няма да понесе санкции.


България прие забраната за използването на конвенционални батерийни клетки с петмесечно закъснение. Въпреки това организацията за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ приветства тази закъсняла, но необходима мярка. „Премахването на незаконните клетки е бавен процес, но е добре да го наблюдаваме”, изтъкна Габриел Паун, ръководител кампании към ЧЕТИРИ ЛАПИ. „През идните седмици ЧЕТИРИ ЛАПИ ще следи дали е спазено обещанието на министъра”.


От 01.01.2012 г. конвенционалните батерийни клетки за отглеждане на кокошки бяха забранени във всички страни-членки на Европейския съюз. Само т. нар. „облагородени клетки” са позволени в рамките на съюза. Въпреки това, според проведеното от ЧЕТИРИ ЛАПИ разследване, ферми в 12 страни-членки все още използваха незаконни батерийни клетки и не спазваха директивата на Европейската комисия за минималните изисквания за защита на кокошките-носачки. На 26 януари ЕК повдигна дела срещу несътрудничещите държави-членки.


След като България прие забраната, остават 9 страни-членки, които използват незаконни батерийни клетки – Италия, Белгия, Кипър, Гърция, Унгария, Полша, Португалия, Испания и Холандия. Много яйца от незаконно отглеждани кокошки са „скрити” в обработени храни като спагети, майонеза, яйчен ликьор. „Директивата на ЕК за кокошките-носачки трябва да бъде наложена незабавно, а класифициращата система трябва да бъде приложена и за яйцата, които са скрити в обработените храни”, твърди Габриел Паун.


„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния, Южна Африка, САЩ и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас „Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни.  Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от близо половин милион поддръжници на организацията от целия свят.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп