Свързани новини

05.06.2012 11:52

Слънцето, Земята и Венера се нареждат в една линия

Видян 2353 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Уникално астрономическо явление ще се наблюдава от земята - преминаването на Венера пред Слънцето. Следващата възможност да се види небесния феномен ще е чак през 2117 година. От България пасажът ще може да се наблюдават на 6 юни рано сутринта. Жителите на Земята ще имат рядък шанс да станат свидетели на преминаването на Венера пред Слънцето. Втората планета в Слънчевата система ще пресече линията между Земята и Слънцето и ще изглежда като малка тъмна точица на фона на слънчевия диск. Тези пасажи са изключително редки и се очаква с огромен интерес от учените, информира БНТ.


Д-р Дийн Песнел - Обсерватория за слънчевата активност, НАСА: "Земята обикаля около Слънцето в определена равнина. Венера и Меркурий обикалят около Слънцето под наклон спрямо нея. Така че когато можем да ги видим близо до Сънцето, те са или над него, или под него и само понякога преминават пред него."


Феноменът е наблюдаван още от 17 век. Пасажите стават по двойки, с интервал от 8 години през 105 или през 121 години. Първият за 21 век беше през 2004 година и сега е второто.


Пасажът ще може да се наблюдава от Северна Америка утре следобяд и вечерта, докато в Европа и Азия това ще стане няколко часа по-късно. Явлението ще може да се види с телескоп и от България. Националната астрономическа обсерватория съобщава на сайта си, че от нашата страна ще може да се наблюдава края на пасажа на Венера пред слънчевия диск от момента на изгрева на Слънцето на 6 юни в 5:29 часа за Варна и в 5:49 часа за София.


Астрономите предупреждават, че задължително трябва да си използват защитни слънчеви филтри за очите, както при наблюдение на слънчеви затъмнения.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се