Свързани новини

28.05.2012 15:15

Обявиха предварителната програма на Sofia Design Week

Видян 1923 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В понеделник /28.05/ Sofia Design Week ще представи три изложби. Touché е изложба на една от най-талантливите български авторки на бижута – Нева Балникова. Тя ще бъде представена в 19:00 в Арлет /ул. Узунджовска 7-9/. В колекцията си Нева Балникова е заложила на медна галванопластика с посребряване върху животинска кост. Колекцията съдържа гривна от бамбук, която наподобява кости, преплетени с въже, ръчно скулптиран в полимерна глина пръстен, както и колиета с ребра/кокал/прешлен/челюсти в комбинация с мъниста от черен оникс.


Втората изложба, която ще бъде представена в понеделник е Graphitine. Тя е на едноименното студио за декоративни интериорни решения. Зад него стои Юлия Павловска-Тийар - българка, която живее в Париж и работи за водещи модни и дизайн компании. Тя е участвала в проекти за Kenzo, Max Mara, Dior. Декорира интериорите на обществени пространства и частни домове, освен това често пише и работи като интериорен стилист за международни списания като Elle Décoration, Bravacasa, Salon, Interieur+design, Grazia. Запазената марка на Graphitine са авторски графики, които се рисуват ръчно - директно върху стени, витрини, дървени плоскости и мебели. Изложбата ще бъде представена в 20:00 часа в бистро Commercial /ул. Цар Иван Шишман 27/


В 18:30 в шоурум DRESSLight /ул.Рикардо Вакарини 10Б/ ще бъде открита изложбата „Светлината в контекста на модата”. Автори са студенти от специалност Мода на Националната художествена академия. Проектите ще бъдат изложени в шоурума на Фаролла като част от светлинна инсталация с дизайнерски осветителни тела. Инсталацията ще бъде съпроводена с авторска фотоизложба и видео прожеция на презентация-ревю на студентските модели.


Вторник /29.05/ ще започне с нетрадиционно представяне на изложбата „Кота 0 / Ground 0”. То ще се случи в 17:00 часа на Терминал 2 на Летище София. Дизайнерите, които стоят зад проекта са Боян Петрушевски и Йелена Кесич. Изложбата представя инсталация от авторски облекла и концептуално модно видео, но многопластовата игра на личността с дрехата стартира с още на самото откриване - със специален моден пърформанс. Летище София е партньор на Sofia Design Week и ще бъде превърнато в своебразно изложбено пространство по време на фестивала.


В 19:00 часа в Полския институт /ул. Веслец 12/ ще бъде представена изложбата „Проект на годината – полски дизайн”. Конкурсът е инициатива на Сдружението на полските приложни графици и цели да изтъкне значимостта на дизайна, както и ролята му за формирането на заобикалящата ни среда. Ежегодно се обявяват номинациите в шест категории – Форма, Функционалност, Етика, Дебют, Авторитет, Събитие. Изложбата включва работи, които са били отличени в шестте категории на конкурса – плакати, проекти на публикации, системи визуална комуникация за градска среда, оформление на списания, облекла и аксесоари, лога.


Отново от 19:00 часа, но в галерия Теста /ул. Цар Иван Шишман № 8/ ще бъдат представени две изложби. Едната на Красен Троански – 1+1=3 Промоция дизайн. А другата на Николай Сърдъмов – Точка на пресичане. Проекта 1+1=3 промоция дизайн на Красен Троански иронизира консуматорската нагласа на обществото ни. За серията функционални дизайн обекти които създава, той използва като материал порцелана, натоварвайки го със стойности определящи количество, а не качество. "Промоцията" в неговия проект възпроизвежда пазарните комерсиални похвати, свързани с масовия продукт - подарък, бонус, гратис. Николай Сърсъмов, е един от най-добрите български автори на бижута, ще представи новата си колекция от брошки и обеци. Основен компонент „Точка на пресичане” е кръгът - всяко бижу представлява триизмерна композиция, в която се преплитат окръжности в шест различни размера. Работите са изработени първоначално във восък, след което са превърнати в бижута от бронз. На места са добавени цвят и перли.


Последното представяне на изложба за вторник /29.05/ е от 20:00 часа в ресторант Павилион /ул. Оборище 37/. Метрьошки е проект, който вдъхва нов живот на три маси от 50-те години. Всяка от тях е преминала през промяна, вдъхновена от самата нея. Характерът, стилът и формата са запазени, новото е ръчно направената рисунка, както и някои добавени детайли и материи. И в трите случая рисунката подчертава уникалноста на масата, доближава я до хората и ни пренася в миналото, напомняйки на изрисуваните чинове и издълбаните с химикалки форми.


Две от изложбите на Sofia Design Week 2012 бяха открити на 24 май. Едната Alphapretation е проект, който поглежда на кирилицата, не просто като на комлект графични знаци, а като на съвкупност от символи, които ни обединяват и в които е кодирана културната ни идентичност. Всяка от 30-те букви на българската азбука е асоциирана с емблематично за страната, бита и душевността ни културно понятие - Б като баница и боза, Г като Габрово, Ж като Живков, К като клекшоп, Р като роза. Тези 30 комбинации буква/дума са подадени на петнайсет български дизайнера: Динко Господинов - Градинко, Good Monday, Вики Книш, Валери Гюров (Transformatori), Светлана Мирчева, Робърт Кройцингер, Phormatik Visual Lab, Красен Кръстев, Ясен Марков, Вито Валентинов, Михаил Михайлов, Нагледна, Александър Гергинов, Васил Илиев и Poststudio. Изложбата може да бъде видяна в Suspacious /ул. 6-ти септември № 13/. Другата изложба е на талантливия дизайнер Борис Праматаров. Тя се казва „Звяр” и разглежда гладът, като чудовище, което съществува в нас, готово да се събуди всеки път, когато го забравим. Гладът скрива човешкото и засилва инстинктите. Замъглява преценката и ни прави агресивни. Гладът иска своето, за да спре да дивее. Ние слугуваме на този звяр и послушно се съобразяваме с прищевките му, кога с някоя сладка, кога с някое кексче. Рисунките на стъкло на Борис Праматаров срещат на витрината на Ma Baker /ул. Г. С. Раковски 136/ зверове (чудовища) и укротители (кексчета и сладки).


Всички изложби на Sofia Design Week 2012 са със свободен достъп и могат да бъдат видяни от 1-ви до 8-ми юни.


Четвъртото издание на международния фестивал за дизайн - Sofia Design Week, организиран от ЕДНО и фондация „Америка за България”, ще се проведе от 1-ви до 8-ми юни. Темата за 2012г. е „В контекст”, a куратори на фестивала са Адриана Димитрова, Йордан Жечев, Лана Кавар и Светлана Мирчева. Програмата ще се разгърне в над 100 събития – конкурси, изложби, работилници, лекции, прожекции, акции и професионален форум. Участие във фестивала ще вземат над 150 дизайнера от 20 държави.                 Централна локация на фестивала е VIVACOM Art Hall – пространство за култура и изкуство на VIVACOM в Телефонната палата на ул. „Гурко“ 4. A oсновни партньори са Samsung, Renault, Руский Стандарт, IKEA и VIVACOM Фонд. Фестивалът е част от Културния календар на Столична община и подкрепя кандидатурата на гр. София за „Европейска столица на културата 2019г.” Sofia Design Week 2011 събра над 50 000 посетители и беше поканен да представи страната ни на два международни форума: Vienna Design Week 2011, Австрия и Design Week Holon 2012, гр. Холон, Израел.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Кан вади 97-г. 7-часов филм за Наполеон

Кан вади 97-г. 7-часов филм за Наполеон

Легенда, позната на киноманите по цял ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и