09.11.2008 10:44

Кино:ПОЛСКИ СЛЕДИ В БЪЛГАРИЯ

Видян 1389 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Филм за следите, оставени от поляците в България в продължение на векове. Проследяването на тези следи започва от Варна, където през 1444 г. загива полският крал Владислав ІІІ. Следват Видин и Шумен, където след „Пролетта на народите” през XIX в. са интернирани над 1000 поляци, начело с ген. Юзеф Бем и Хенрик Дембински.  Много важен, но малко известен исторически факт е участието на поляците в Освободителната война 1877-1878 г. Филмът представя Шипка, където загива единственият притежаващ толкова висок чин офицер от полски произход  – ген. Валери Дерожински.


Режисура и реализация - Божидар Славов. Той завършва висшето си образование в Полша. След това защитава дипломна работа в областта на организацията и продуцирането на документални филми.  Работи в Студиото за документални и игрални филми във Варшава, като участва в реализирането на над 80 филма с най-известните полски документалисти. Като директор на продукция Божидар Славов е лауреат на Голямата награда на престижния  фестивал за документални филми в Оберхаузен за филма „Протокол на унищожението” (реж. Ядвига Зайицек)  Участва в българо-полските копродукции „Oкото на пророка” и  „Kaтастрофа в Гибралтар”. От 2000 до 2005 г. Божидар Славов работи в  Българския институт за култура във Варшава.  В момента се занимава с реализирането на документални филми, тв програми и сериали, рекламни филми. Последните му заснети за TV Polonia филми са: „Накрая на Европа”,  „Полски следи в България” и „През София към свободата”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!