Свързани новини

24.01.2012 12:52

Биг Бен бавно, но сигурно се накланя

Видян 2448 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Часовниковата кула Биг Бен, който е част от комплекса на Уестминстърския дворец, е висок 96 метра и е завършен през 1859 година. Кулата е известна в цял свят като "Биг Бен", по името на камбаната й, която тежи над 13 тона. Според експерти със сегашния темп на накланяне на "Биг Бен" ще са необходими 10 000 години за достигането на ъгъла на наклон на кулата в Пиза.


Проблемът с реставрацията на сградата в центъра на Лондон, в която се помещават двете камари на британския парламент, остава, тъй като ремонтните дейности може да погълнат около 1 милиард паунда.


Депутати от британската комисия за парламентарните имоти обсъдиха специален доклад за състоянието на една от най-прочутите лондонски сгради - Уестминстърския дворец, чието състояние непрекъснато се влошава. Сградата, в която се помещават двете камари на парламента, е напукана и се плъзга към Темза, а кулата с часовника, известна като "Биг Бен", се е наклонила с около 40 см в най-високата си част.


Една от радикалните възможности е имитиращият готика комплекс, чието стабилизиране може да струва 1 млрд. паунда, да бъде напуснат и продаден на чуждестранни инвеститори. Като основни виновници за накланянето на емблематичната за британската столица часовникова кула се посочват подземният паркинг на парламента и новите тунели на метрото в района.


Комплексът е част от британската история от почти хиляда години - през ХІ век датският крал Кнут нарежда тук да се построи дворец. Сегашната сграда е поръчана на архитектите Чарлз Бари и Огъстъс Пъджин, след като пожар унищожава стария дворец през 1834 г.


Комплексът с близо 1100 стаи и зали е завършен към 1870 г., но поддържането му изисква значителни средства.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион