05.11.2008 17:25

Ръж, повече ръж!

Видян 2749 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Наистина е важно какъв хляб ядем и наистина няма по-трудно нещо от промяната на навиците – вземате „един заводски Добруджа”, или „един бял ръчен” – проблемът е решен. Така обаче проблемът само започва. Знаят го все повече хора, както показват проучванията на пазара – все повече се търсят нака наричаните „специални хлябове”. В тази ниша, разбира се, са и най-големите мошеничества, свързани с това как хлябът да се направи по-черен при положение, че всъщност си е бял. Това също си има колая – купувате само от проверени фирми, по възможност големи. Другите, без да ни е мъчно, ще изчезнат, няма как. Това е и наша потребителска отговорност, без друго не разчитаме кой знае колко на контрола на държавата, трябва да си свършим своята работа.
 Сред многобройните предложения  „специален хляб” специално място имат ръжените. Какви са им предимствата. Пълнозърнестото ръжено брашно е по-богато на полезните за здравето растителни влакнини от пълнозърнестото пшеничено брашно. Те намаляват риска от сърдечно съдови заболявания , има данни, че също така влияят на риска от рак на гърдата и на простатата. Ръжените зърна съдържат полифеноли, които имат антиоксидантно действие, ръжта съдържа по-малко нишесте от пшеницата и повече свободни захари. Ръжта е култивирана в югозападна Азия и Анадола и подобно на овеса се е смятала за храна за бедни и за животни. Това време явно е отминало, но не е дошло още времето ръжените ядки да са поне толкова популярни колкото овесените. Само между другото – ръжените са по-ниско калорични. Ръженото брашно, ако искате да си купите и сами да си замесите нещо, е познато като „тип 1000”. То е светло и тъмно. Тъмното се използва най-често като съставка на ръжено-пшеничните хлябове. Ръженият хляб се  прави от светло брашно и няма пухкав ръжен хляб – той има по-малък обем и по-висока плътност заради слабата еластичност на ръжения глутен.
 От „Нилана” предлагат няколко вида ръжен хляб – „Мюнхен” – без бяло брашно, „Австрийски”- с ким и кориандър, „Виена корн”- с ленено семе и соя, както и 100% ръжен. Може да видите и други”100% ръжен” – само трябва да четете етикета и да пипнете опаковката – трябва да е твърда, нали помните. 100% гаранция може да имате , ако сами си правите хляба, което значи да имате и време повече , или пък това да ви е начин за разтоварване. Ето в такъв случай какво трябва да се направи.
 За РУСКИ ЧЕРЕН ХЛЯБ вземате: 400 грама ръжено брашно, 8 г. мая, 300 мл вода, 30 мл ябълков оцет, 25 г кафява захар, 15 г какао на прах, натрошени семена кимион и копър. От маята, малко хладка вода и 100 г брашно правите меко тесто и го оставяте да втаса цяла нощ. В останалото брашно правите кладенче и слагате втасалото тесто и останалите продукти и месите докато се появят мехурчета. Покривате тестото с кърпа и го оставяте да почива 2 часа, за което време трябва да удвои обема си. След това месите още няколко минути, оформяте хляба , слагате го в тава, покрита с фолио и престоява още 20 минути преди да го сложите в предварително загрята до 200 градуса фурна. Печете 40 минути и след като извадите готовия хляб го покривате с кърпа за десетина минути. Така стоят нещата с ръжения хляб, за „в цъфналата ръж” е доста по-лесно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат