05.11.2008 09:39

Морската луга - балсам от природата

Видян 15515 пъти | Коментари 0
Гласували 9 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комбинацията ХЕМ - ХЕМ е твърде сложна, както е известно, но в случая е неизбежно постижима заради идеалните условия. Какви са те. От една страна имаме природни богатства, от друга - бедни научни институти. От една страна имаме солите, лугата и калта на Бургаското и Поморийското езеро, от друга - Института за органична и неорганична химия на БАН. В резултат се получават сериите "sea stars" и "solilug". Това са разтвори, кристални и таблетирани минерални соли, маски, масажни и ексфолиращи гелове, мокри кърпи. Евтини са дори за нашите условия, а за сравнение с европейската лечебна козметика, изобщо да не говорим. Подходящи са за всеки сезон, за този и за идващия - особено. И в този смисъл си заслужава да се спрем повече на сатабилизирана морска луга" solilug". С нея могат да се правят вани, или "локални ванички" - за определена част от тялото ви. Използват се за фрикции на тялото след измиване, концентрацията е в зависимост от чувствителността на кожата, като максималното разреждане с вода е до 1:10. За болни стави се правят компреси с времетраене 15-20 минути. Стабилизираната морска луга служи и за жабуркане и гаргара, за капки в носа, против пърхут. Този натурален продукт, полезен за кожата и за целия организъм, има богат минерален състав, като съдържанието на магнезий е доминиращо, биологично активните вещества за характерни за флората и фауната на черноморските ни солени езера. Включените етерични масла ( хвойна, лавандула, лимон, мащерка, розмарин) не остават на повръхността на водата, а достигат до кожата. И нещо, което не е съвсем маловажно - ваната лесно се измива. По принцип лугата действа противовъзпалително. Може би помните, че навремето имаше паста за зъби "Поморин", наречена така заради използваната в производството й луга от Поморийското езеро, с противовъзпалително действие за венците. И сега има "Поморин", но само името й е такова, луга няма в нея.


Кристалните минерални соли "sea stars" също са богати на магнезий, има и обогатени с пчелен мед, с микроелементи и аромати, с натурални етерични масла. Те стимулират защитните реакции на организма и възстановителната активност на тъканите, действат подхранващо и разкрасяващи на кожата, имат освежаващ, тонизиращ и релаксиращ ефект.


Всичко това е освен научно е и практически доказано. За по-сигурно да припомним и древния исторически опит.


Преди повече от 2400 години египтяните излекували Платон от струпеите по цялото му тяло с морска вода, та той въздъхнал "морето измива от човека всичките му страдания". Войниците на древния Рим пък след сражение възстановявали силите си и лекували раните си в специални басейни с морска кал . Между другото в сериите, за които стана дума, има и маски за лице и тяло с кал от солените ни езера. За калните маски трябва да знаете, че подобряват кръвообращението, стимулират процесите на регенерация на клетките, премахват отоците. За раните от сражения си има вече други илачи, с калта станете просто по-красиви и жизнени.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да ви се наложи да работите усилено

Днес може да ви се наложи да работите усилено и да се