Свързани новини

11.10.2011 17:22

Българин грабна европейска награда за литература

Видян 3750 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес на Панаира на книгата във Франкфурт бяха обявени лауреатите на Наградата за литература на ЕС за 2011 г., с която се отличават най-добрите нови или дебютиращи автори в ЕС.


Водещият български автор Калин Терзийски е сред 12-те носители на годишната награда на ЕС за литература, съобщи Европейската федерация на издателите.


Наградата се присъжда на най-добрите нови или утвърждаващи се автори и се връчва на Панаира на книгата във Франкфурт. Терзийски печели отличието със шедьовъра "Има ли кой да ви обича".


Другите лауреати са Костас Хаджиантониу (Гърция), Офейгур Сигурдсон (Исландия), Инга Жолуде (Латвия), Ирен Ниг (Лихтенщайн), Имануел Мифсуд (Малта), Родан ал Халиди (Холандия), Йелена Ленголд (Сърбия), Чилер Илхан (Турция), Адам Фолдс (Великобритания), Андрей Николаидис (Черна гора) и Томаш Змешкал (Чехия). Всеки от лауреатите получава 5000 евро и възможност книгата да бъде публикувана на други езици, за да се повиши интересът към нея сред читателите в чужбина, съобщиха от пресслужбата на ЕК. „Поздравявам изключителните лауреати на тазгодишната награда и се надявам, че те ще се възползват от предоставяната от нас подкрепа за „литературен превод“, за да могат техните творби да се радват на възможно най-голям брой читатели на възможно най-голям брой езици. Освен това бих искала да отдам дължимото признание на неуморния европейски издателски сектор, който е водещ в света — в него са заети 135 000 души и той допринася с 23 милиарда евро годишно за брутния вътрешен продукт на ЕС“, отбеляза европейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу. Организатори на наградата за литература на Европейския съюз са Европейската комисия, Европейската федерация на търговците на книги, Европейският съвет на писателите и Федерацията на европейските издатели. В конкурса могат да участват 36-те държави по програма „Култура“ на ЕС (27-те държави-членки на ЕС, Босна и Херцеговина, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Хърватия, бивша югославска република Македония, Черна гора, Сърбия и Турция). Всяка година национални журита в 12 от участващите държави определят наградените автори, така че в рамките на три години да бъдат представени всички участващи в програмата държави. Наградите на тазгодишните лауреати ще бъдат връчени на церемония, която ще се състои на 28 ноември в Брюксел в присъствието на комисар Василиу и на видни личности в света на литературата, културата и политиката. Сред тях ще бъдат председателят на експертната група на ЕС на високо равнище по въпросите на грамотността принцеса Лаурентин от Холандия, полският министър на културата и културното наследство Богдан Здрожевски и председателят на европейската парламетарна комисия по култура и образование Дорис Пак.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ВМРО

ГЕРБ може и да не иска ППДБ да изчезнат: ВМРО

Днес Деница Сачева е завила, че времето ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.