01/02
03.11.2008 13:00

Изложба на Пикасо за първи път в България

Видян 1704 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Аз не търся. Аз намирам: Пабло Пикасо” – така е озаглавена първата изложба в България на великия живописец, график, скулптор и керамик. От 17 декември 2008 г. до 15 март 2009 г. в Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъдат показани 86 негови произведения, придружени от 25 уникални фотографии.  Първата изложба на именития художник в България е организирана от  Barouh and Partners („Барух енд Партнерс”) с финансовата подкрепа на  М-Тел. Пикасо е следващото име след Леонардо да Винчи, на чиито произведения България ще се наслади, благодарение на амбициозния проект на мобилния оператор „Световна култура”.


На 3 ноември 2008 г. за първи път у нас ще бъде представена изложба на Големия  Пабло Пикасо. Тя ще отвори врати за българска публика на 17 декември тази година. Подборът – резултат на близо годишния труд на испанската кураторка Мариса Оропеса и на комисаря на изложбата Еми Барух, се състои от 86 творби, които са събрани на едно място за първи път в света. Творбите са притежание на няколко от най-значимите  колекции с произведения на Пабло Пикасо в Малага, Барселона и Мадрид. Изложбата „Аз не търся. Аз намирам” идва в страната ни благодарение на Barouh and Partners („Барух енд Партнерс”). Осемдесет и шестте творби на Пикасо попадат в няколко раздела: графика (44 произведения); керамика (18 творби); живопис (масло), акварели, офсет, текстил, смесена техника, рисунки (24 експоната). Според Еми Барух една от най-интересните творби в колекцията е Портрет на Пол – първородният син на Пикасо. Става въпрос за живописна творба, която рядко напуска Испания. Тя е притежание на испанското Министерство на културата и досега е била показвана само два пъти – през 2003 г. в Барселона и през 2004 г. в Париж. Картината е рисувана през 1922 г. и Пабло Пикасо не се разделя с нея до края на живота си.
Най-голямата картина, която ще бъде показана в София, е живописното платно Мускетарят със скръстените ръце. Нейните размери са 116х89 см. Най-малката творба е озаглавена Стрък цветя, цветни маслени пастели, с размери 21х8,5 см.
Най-скъпият експонат е оценен на 7,5 милиона евро.
Изложбата ще включва и изключително интересна колекция с фотографии на самия Пикасо, дело на френския фотограф и приятел на маестрото Люсиен Клерг. Те ще позволят на посетителите да надзърнат едновременно в света на човека и на артиста Пабло Пикасо – в семейната му среда, в творческия процес, в неговия публичен и социален живот. 
Изложбата „Аз не търся. Аз намирам” ще гостува в Националната галерия за чуждестранно изкуство, София, от 17 декември до 15 март. Организаторите са подготвили различни съпътстващи събития, които предстои да бъдат обявени.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв