02.11.2008 17:15

Зелени и по време на криза

Видян 1965 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Циганско лято ли преживяваме, или някаква втора пролет? По-добре да не си губим времето в подобни разсъждения, а да се наслаждаваме на това, което имаме. Така е. Но не е лошо също така да видим какви явления на пазара ни напомнят за пролетта и да се възползваме от тях. Да се хванем за зелено, както се казва след зимата. Появиха се спанак и коприва. Хайде, спанакът може да е оранжериен, но копривата си е коприва. Тези растения са ни добре дошли в сезон, в който ни дебнат вируси и организмът ни се нуждае от защита. Копривата е по-богата на желязо и витамини от спанака и ако срещнете някоя възрастна жена или мъж от околностите на София, които са си направили труда да наберат коприва, вземете си. Но да се спрем на спанака заради по-голямото му количество и достъпност.


Листата на спанака са богати на белтъци, железни и калциеви соли, витамини. Една от особеностите му е, че витамините А и С не се разрушават при варене. Най-добре се съхранява витаминното му съдържание обаче не когато се вари, а като се задушва с мазнина в похлупена тенджера. Ако все пак го сварите, не изхвърляйте водата – с нея можете да върнете блясъка на сребърни съдове или да освежите някой черен пуловер, можете да се погрижите и за себе си лично - изплакнете си косата. Освен че е изключително полезен, сокът от спанак е и прекрасен оцветител на ястия. Сокът се приготвя по-лесно, ако към две чаши спаначена каша прибавите чаша вода. Вкусът му се подобрява, като добавите лимонов сок например или като го съчетаете със сок от моркови или целина. Казват, че е много полезен за хората с анемия, а също за общо укрепване на имунната система. Разбира се, митът за Попай моряка отдавна е развенчан, макар на малкия железен анимационен герой производителите на спанак да са издигнали благодарствен паметник. Спанакът си съдържа желязо повече от другите зеленчуци (не и от копривата) , но не чак толкова, колкото се е смятало до 1981 година, когато в “ Бритиш медикъл джърнал” публикуват откритието на немски учени още от 1937-ма за неправилно поставена десетична запетая, която е популяризирала десетократно по-високо съдържание на желязо в спанака от действителното. Така или иначе, Попай си е Попай, силата на телевизията си е сила на телевизията, и ето така се раждат митовете и е толкова трудно, макар и научно, оборването им, особено ако са американски митове. В Америка впрочем спанакът стига, както и ред други придобивки, чрез испанците. Зеленчукът произхожда от Персия и оттам е пренесен в Китай. В Европа се появява през Средновековието благодарение на арабите, които тогава владеят Испания. На континента започват да го ценят няколко века по-късно, а испанците, както вече стана дума, го пренасят и в Новия свят.


От кило суров спанак излизат около 300 грама сварен. Така че може да си кажете - замразен има по всяко време, защо да си губя времето с досадно чистене на този кален зеленчук. Защото не можете да си направите пресен сок, нито пък салата, а за този сезон е особено важно да се зареждаме природно.


За САЛАТА СЪС СПАНАК ви трябва зелена салата, малко зеле, 2 моркова, магданоз, счукани орехи и спанак. Почиствате, измивате и нарязвате всичко, моркова настъргвате едро. Овкусявате с балсамов оцет, малко зехтин и сол, поръсвате с орехите и магданоза.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали