31.10.2008 10:06

В цвят лилав, или нещо подобно

Видян 3278 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Става въпрос за пурпурния цвят, за който няма единно и категорично становище кое е точно пурпурното. Определено е топъл цвят, а лилавият е студен. Скъпоценният природен пурпур бил използван в древността за боядисване на тъкани. В Рим само високопоставени особи се обличали в пурпурни одежди докато Нерон не издал указ, с който в пурпур можел да бъде само императорът.


В нашия случай става въпрос за пурпурната пшеница,чието най-ценно качество е наличието на антоцианите. Тези цветни пигменти се съдържат също в касиса, боровинката, аронията, гроздето, червеното вино, черешата, червения лук, червеното зеле...така че това е цветът. И от тази имено пурпурна пшеница се прави най-новият специален хляб Рuh Pur. Вече е на пазара, което е важното, и изобщо не е лилав, или нещо подобно, както се писа преди време, когато от "Корн" съобщиха, че ще го правят. Също така опаковката от 500 грама не струва 1.80 лв., както тогава беше съобщено, а е 1.95 лв. Опаковката от 300 грама е 1.90 лв. Получава се така, защото 300-те грама са 100% от пурпурна пшеница, а в по-голямата опаковка хлябът съдържа и брашно "тип 500". Земелите са по 30 ст., а опаковани по 4 тези "душички", както ги наричат производителите, струват 1.35 лв. Хлябът от пурпурна пшеница ще може да се купи от големите вериги магазини , а в някои от тях и ще се пече на място. За този наистина вкусен хляб определено се смята, че е и много полезен, защото пурпурнта пшеница и споменатите вече антоцианите в нея действат положително върху човешкия организъм. Улавят свободните радикали и така защитават клетките, забавят съсирването на кръвта и намаляват натрупването на тромбоцити, действат превантивно на канцерогенните заболявания, имат противовъзпалителен ефект, добре влияят на зрителните процеси и на диабета, имат по-силен антиоксидантен капацитет от витамин С и Е.


 Пурпурната пшеница за българския хляб се внася от Австрия, там тя се отглежда най-много в Европа. по принцип този вид пшеница не дава високи добиви и не се произвежда в големи количества. Това е спасението й от модифициране, което също е голямо предимство в наше време. Иначе първите данни за нея са от Южна Африка.


 Ако си спомняте, преди няма и месец беше представено проучване на Софийския университет и на университета в Нюшател, продължило 3 години, за качеството и безопасността на храните у нас. Това изследване показа,че нашите хлебни и сладкарски изделия са най-малко съобразени в това отношение с европейските стандарти. Причината е, че 90% от това производство е в малки фирми. Ето още един аргумент в полза на новия специален хляб - правят го в голяма, реномирана фирма. Освен това е пакетиран. Пазарът казва тъкмо това - все по-голямо е търсенето на специален хляб, в малки опаковки и нарязан.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и