Свързани новини

06.12.2010 13:23

Кафето - щит срещу болести

Видян 1821 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Чаша кафе на ден е полезна за здравето, затова не се отказвайте от кофеиновата напитка и не бързайте да преминавате на чай. Това сочат поредица от научни наблюдения, пише здраве.bg. На първо място сред достойнствата на „кафявата магия“ е това, че тя не обезводнява. Напротив - утолява жаждата също толкова добре, колкото и обикновената вода.


Изследвания са доказали и, че кафето може да намали риска от инфаркт. Всъщност то намалява риска от всички сърдечно-съдови заболявания. Страдащите от високо кръвно обикновено се отказват от кафето, защото се опасяват, че то ще влоши още състоянието им. Няма никаква връзка между кафето и повишения риск от инфаркт – дори напротив, показват най-новите изследвания.


Американски учени, наблюдавали над 27 хиляди души в продължение на 15 г., смятат, че дори 3 чашки кафе на ден намаляват риска от проблеми със сърцето. Доказано е също, че ако може да се говори за вреда, то тя следва да се отнесе към други напитки, съдържащи кофеин.


През 2007 г. научната общност окончателно призна, че кафето само по себе си не е канцероген. По-скоро такива са цигарите – обичаен спътник на чашката кафе. Иначе кафето има защитен ефект и дори  понижава риска от някои видове рак. Хората, които редовно пият 2-3 чаши кафе на ден страдат по-рядко от рак на черния дроб, смятат японски учени.


Освен това не трябва да забравяме, че кафето ободрява и подобрява настроението, помага за възстановяване след физически натоварвания. И не на последно място – предпазва от диабет и Алцхаймер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби