Свързани новини

24.11.2010 15:53

София светва коледно на 1 декември

Видян 2076 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Коледната елха на София ще светне в целия си блясък на 1 декември, точно в 18,30 ч. Светлините ще запали лично кметът Йорданка Фандъкова.


Един час преди това пред естествения 50-годишен бор в градинката пред хотел Рила ще започне концертната програма. Традицията, там да бъде коледната елха на София, започна през 2007 г. Дървото, което е високо 15 метра, ще бъде украсено с над 800 метра трицветни светещи гирлянди, съставени от LED-светлини, както и с 200 лампи, цветни топки и свещи, съобщи БТА.


В празничната програма на открито общината залага на детските вокални групи - Чудните калинки, Трикси, танцовия ансамбъл Зорница, мандолинния състав на 144 СОУ Народни будители, както и на искрящото шоу Огън и светлини. Освен това всяко дете може да се превърне в приказен герой, като художник-аниматор изрисува лицето му в желаните цветове. Акцент в празника ще е и ретротрамваят, който ще докара малките артисти от Националния дворец на децата на бул. Ал. Стамболийски до мястото на празника - ул. Алабин.


Фойерверки ще озарят софийския център след запалването на коледните светлини. Те ще огреят и бул. Брюксел, а 8-метрова изкуствена елха ще бъде поставена в градинката до Руската църква. Празнична украса ще има и около катедралния храм Св. Ал. Невски и в парка пред Народния театър. Украсени ще бъдат и бул. Цариградско шосе, площадите Ат. Буров, Независимост и Орлов мост. Също бул. Тодор Александров, ул. Г. С. Раковски, Княз Александър Първи, бул. Княгиня Мария Луиза и бул. Васил Левски, ул. Московска. Коледните светлини ще грейнат и в градинката пред Народната библиотека и около паметника на Патриарх Евтимий, площадите Княз Александър I и Славейков, където също ще има коледна елха.


Тази година Столичната община е предвидила 30 000 лв. за празничната украса, като в тази сума са и парите за празничната програма за запалването на коледните светлини. Реалната стойност на украсата обаче е много по-висока - над 500 000 лева. Това са средствата, инвестирани в празничните светлини от частните компании, които искат София да бъде красива европейска столица, посочиха от дирекция Култура.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с някои препятствия

Днес може да се сблъскате с някои препятствия, но