Свързани новини

19.11.2010 11:34

В ЦЕРН успяха да задържат атоми антиматерия

Видян 2604 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път физиците създадоха ефективен начин да получават и в течение на достатъчно дълго време да задържат частици антивещество – атоми антиводород, които за разлика от атомите на „нормалния“ водород се състоят не от протони и електрони, а от антипротони и позитрони, се казва в статия на участниците в експеримента ALPHA, публикувана в сп. Nature, съобщава РИА Новости.


Проблемът за антиматерията, а по-точно – отсъствието й във Вселената, е една от основните загадки за съвременните физици. В резултат на Големия взрив във Вселената трябва да са възникнали еднакво количество материя и антиматерия, но по неизвестни причини антиматерията е изчезнала. Изследването на атомите на антиводорода ще помогне на физиците да разберат в какво се състои загадъчната „уязвимост“ на антиматерията, която е довела до изчезването й.


„По причини, които никой не знае, природата е изключила възможността за съществуване на антиматерията. Затова за нас това е и награда, и отчасти изненада – да гледаме нашия уред и да знаем, че в него има стабилни неутрални атоми антиматерия“, казва ръководителят на експеримента ALPHA Джефри Хангст от датския Aarhus university.


Участниците в експеримента, който се провежда в ЦЕРН, създават способ за получаване и съхраняване на „студени“ атоми антиводород, което открива пътя за изследване на антиматерията, за търсенето на нейните разлики от обичайната материя.


Авторите на изследването разработват специално устройство-капан, в който се създава много мощно и сложно по конфигурация магнитно поле. В „капана“ атомите антиводород могат да съществуват около 1/10 от секундата – това е достатъчно дълъг срок, за да се изследват свойствата на антиматерията, например да се получи нейният спектър.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец