Свързани новини

11.11.2010 16:38

Четири лапи спасява лъвицата Багира от Павликени

Видян 2263 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фондация Четири лапи ще поеме грижите за болната лъвица Багира от зоопарка в Павликени. Това стана ясно след проверка на състоянието на животното, организирана от Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново и представители на международната организация. Повод за нея беше тиражирана в медиите информация за здравословното състояние на 17-годишната Багира.


Багира беше прегледана от известни наши и чужди специалисти, които Четири лапи доведе в Павликени. Специално от Южна Африка пристигна и д-р Амир Кхалил, управител на парка Лайънсрок, в който Четири лапи е спасила близо 80 големи котки от фалирали зоопаркове и увеселителни заведения в Европа. Екип на проф. Аминков от Лесотехническия университет в София пък направи рентгенови снимки на Багира, благодарение на които ще може да се определи причината за лошото общо състояние на лъвицата и да се постави точна диагноза.


Здравословното състояние на Багира е тревожно, което според д-р Кхалил се дължи основно на условията й на живот. „В клетката си тя не може да се движи пълноценно, хигиената не е добра, липсва и вентилация на вътрешните помещения. През последните месеци Багира не се е хранела добре и се е залежавала все повече, от което е отслабнала много и е получила рани в областта на таза. Също така, животното има проблеми с гръбначния стълб и със задържането на урина. Въпреки това има голяма надежда Багира да се оправи, стига да бъде назначено и проведено правилно лечение и условията на живот да се подобрят.”


Лекарите третираха раните на Багира на място и започнаха укрепващо лечение. До края на месеца тя ще бъде преместена в София, където ще бъде прегледана на скенер и лечението й ще продължи. Ако състоянието й позволява, в началото на следващата година лъвицата може да бъде транспортирана до „Лайънсрок”. Там в естествена среда ще може спокойно да прекара последните няколко години от живота си. Тъй като лечението и грижите за Багира в София ще бъдат скъпи, от Четири лапи ще разчитат на дарения както у нас, така и в чужбина.


След като Багира бъде преместена в София, клетката й ще бъде запечатана и поради неподходящите условия зоопаркът в Павликени няма да получи разрешение да отглежда други големи котки. Това реши комисията от РИОСВ – Велико Търново, която инспектира съоръжението.


Четири лапи е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас Четири лапи е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, с проектите си за кастриране на бездомни животни и с парка за големи котки Лайънсрок, в който в края на октомври бяха настанени конфискуваните в България лъвици Леа и Симона. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над 400 000 поддръжници на организацията от целия свят.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Карлос Контрера

Римска оргия в СОС: Карлос Контрера

В Столичния общински съвет се разиграва ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви