01/03

Свързани новини

05.11.2010 16:45

Белгийски кулинарен и арт фестивал – изкуство и изтънчени вкусове от Белгия

Видян 2951 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Това е първата изложба на прочутия художник Рене Магрит в България. Събитието се организира от галерия GreenCat по програмата на Белгийското председателство на ЕС и в сътрудничество с Белгийския фестивал и Белгия-България-Люксембург бизнес клуб. Творбите на Рене Магрит ще бъдат изложени от 11 до 25 ноември във фоайето на хотел Кристал Палас на ул. „Шипка” 14 в столицата. Експозицията ще представи някои от най-емблематичните творби на майстора.


Рене Магрит е считан за най-харизматичния творец от движението на сюрреализма,  световната му слава е повече от добре известна, а творбите му са част от музейни колекции в цял свят.


Произведенията, които ще бъдат представени в София са официално припознати от „Наследство Магрит” (Magritte Succession) в Брюксел, Белгия, и включват:


Оригинален Офорт (ечинг): „Les amants”, 1928г.


Оригинален Офорт (ечинг): „Le viol”; 1934г.


Оригинален Офорт (ечинг): „La Trahison des images”; 1952г., известен още като « Ceci n’est pas une pipe » (прев. „Това не е лула”)


 


Всички офорти са официално припознати от ‘Наследство Магрит’, Брюксел


5 платна, съставящи една творба: ‘L’evidence etternelle’, издадени като литография върху платно; оригинал – 1930г, собственост на Колекция Менил, Хюстън, САЩ (The Menil Collection; Houston USA)


Отпечатък по оригиналния гваш „Biere de porc”, 1937г.


Отпечатък по оригиналния гваш „Confiture de cheval” 1937г.


Издадени от „Galerie nationale du jeu de paume”, Париж, Франция


Тромпльой (Trompe l'oeuil) под стъкло: „La lunette d’approche”; Референция: „Наследство Магрит”, Брюксел, Белгия


 


Отпечатък в техника ‘Силк скрийн’ (Silk screen - нанасяне на изображения чрез речник


използване на немско


шаблон от френско


копринено италианско


платно):


 ‘Les mots et les images’, във вуда, в който е представен в ‘La revolution surrealist’, Nr 12; 15 декември; 1929г., „Наследство Магрит”, Брюксел 


Официалното откриване ще се състои на 10-ти ноември 2010г., от 19 часа в Кристал Палас Бутик Хотел, ул Шипка 14, София 1504


Представителите на пресата могат да разгледат творбите предварително, за информация и допълнителни уточнения, моля, свържете се с Надя Манева: 0878 946 914 или чрез e-mail greencatgallery@gmail.com


   


         Фантастичната Европа!


По време на Белгийския фестивал в хотел Хилтън София ще може да се види изложба, която разкрива фантастичен, сюрреалистичен и дори апокалиптичен поглед върху емблематичните сгради в Европа като Атомиума, Айфеловата кула или катедралата Св. Александър Невски.  Изложбата е европейска не само по отношение на авторите и представените монументи в техните творби – тя е част от програмата с културни събития, организирани по време на Белгийското председателство на Европейския съюз.


Всички произведения, които ще бъдат представени, са предоставени под наем за целите на този фестивал от Музея на Фантастичното Изкуство, Брюксел, Белгия.


Белгийски кулинарен фестивал


Бъдете наши гости на 5-тото издание на Белгийския кулинарен фестивал в седмицата от 8 до 14 ноември.  Опитайте традиционни белгийски блюда, сервирани на пищен бюфет всяка вечер в ресторант „Сезони” (с предварителна резервация) и не пропускайте изобилния белгийски неделен брънч в хотел Хилтън София.


За допълнителна информация моля свържете се с Илияна Атанасова


Тел: 02 / 975 61 63, iliyana.atanasova@udg.bg;  www.bblbg.com 


Вече пет поредни години в Хилтън София се провежда Белгийският кулинарен фестивал в България, организиран под патронажа на посолството на Кралство Белгия в България и Белгия-България-Люксембург бизнес клуб (BBL).


По време на тазгодишното издание наградата Primus Inter Pares, учредена през 2009 г., ще бъде връчена за втора година, за да отличи новаторски бизнес начинания в областта на икономическите връзки между България и Белгия. Този път мотото на отличието Primus Inter Pares е SUSTAINABLE 2010. Експертното жури начело с Негово Превъзходителство Марк Михелсен, посланик на Кралство Белгия в България, заедно с г-н Йохан Де Смет-Ван Дам, президент на BBL бизнес клуб, г-н Иван Стоименов, генерален секретар на Българската търговско-промишлена палата, и г-н Борислав Стефанов, президент на Българската агенция за инвестиции, съвместно с борда на директорите на BBL бизнес клуб, излъчиха трите най-силни корпоративни кандидатури (по азбучен ред): EPIQ Electronic Assembly, Melexis Bulgaria и Univeg Bulgaria.


Носителят на престижната награда ще бъде обявен по време на официалния прием за откриването на Белгийския кулинарен фестивал на 8 ноември от 19:00 ч. във фоайето на хотел Хилтън София (вход свободен).


Гала вечерята на 11 ноември в Хилтън София ще бъде уважена от известни хора от бизнеса, политици и представители на над 80 компании, които работят на българския пазар и са свързани с Белгия и Люксембург в областта на търговията и инвестициите.


Акцентът на фестивала е знаменитата белгийска цикория (witloof), която е фокус и на фестивалното мото: “WITLOOF, with love from Belgium”. Майстор-готвач на събитието е популярният белгийски кулинар Франк Фол (Frank Fol), специалист по зеленчуците, главен готвач на белгийския отбор на олимпиадата в Китай (2008 г.) и номиниран за Готвач на бъдещето 2007-2012 в Брюксел. Шедьоврите в гала менюто, наред със световноизвестната цикория, включват още сиви скариди от Северно море, белгийска шунка Ganda и много други.


На 12 ноември ще се състои вечерна дегустация на белгийски бири по инициатива на родителско-учителската организация на Англо-американското училище в София, Белгия-България-Люксембург бизнес клуб и експерта в областта на пивото г-н Йохан Де Смет-Ван Дам.


Кулинарното събитие ще прекрачи в полето на културата и изкуството с изложба, която представя световноизвестния сюрреалист Рене Магрит, както и изложба с фокус върху фантастичното начало. Когато преди няколко години се породи идеята за фестивала, той беше замислен като форум, представящ не само изтънчени вкусове от Белгия, но и нейната култура.


Ето защо всяка година разширяваме хоризонта на събитието, включвайки в неговата програма изложби и корпоративни срещи, които са от жив интерес за посетителите. Освен това по време на фестивалния период белгийски фирми в България представят своите продукти и услуги в Хилтън София.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.