Свързани новини

01.11.2010 17:20

Алкохолът се оказа по-вреден от хероина

Видян 2358 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Алкохолът е по-опасен наркотик от крека и хероина, ако се отчитат вредите за използващия го и за околните, съобщиха британски учени.


В нова таблица са оценени вредите за самите потребители и за обществото като цяло. В нея алкохолът е представен като най-вредния наркотик, почти 3 пъти по-опасен от кокаина и тютюна.


Скалата е създадена от група учени, включително британския Независим научен комитет за наркотиците (ISCD) и експертен съветник на Европейския център за мониторинг на наркотиците и пристрастяването (EMCDDA). Точно след алкохола, на далечните трети места с хероина и крека. Екстазито се оказва осем пъти по-безопасно от алкохола, според анализа на експертите.


Професор Дейвид Нът, председател на ISCD, чиято работа е публикувана в медицинското списание Lancet, заяви, че "агресивната борба с вредата от алкохола е валидна и необходима стратегия за обществено здравеопазване". Според него сегашната класификация на наркотиците има малко общо с данните за вредите от тях. Нът подчерта, че "легалните наркотици" като алкохола и цигарите, са в горната част на скалата и "причиняват поне толкова вреди, колкото нелегалните субстанции".


По данни на СЗО, алкохолът причинява 2,5 милиона смъртни случаи на година от болести на сърцето и черния дроб, пътни инциденти, самоубийства и рак. Това се равнява на 3,8% от всички смъртни случаи. Спиртните напитки са третата най-важна причина за смърт и инвалидност по света. За класификацията си, екипът е използвал 9 критерия за вреди за използващия упойващите вещества, и 7 критерия за вреди за околните. Алкохолът е получил вредност 72 от 100 възможни точки, следван от хероина с 55 и крека с 54.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху