20.10.2010 15:07

Илинденци – мрамор, вино и лековити извори за очи и коса

Видян 4780 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има такива места в България, които крият не една, а безрбой тайни. Вероятно името Илинденци не ви говори нищо или почти нищо.


А тази дестинация е безкрайно интересна. И е доста бързо достъпна от София – тръгвате по път Е79 за Кулата и се отклонявате от него при Струмяни. Илинденци е само на 3,5 км.


Селото спечели еврофинансиране за проекта си, наречен Водата – тя няма форма, тя е неудържима и свободна...


И това никак не е случайно. Знаете ли например, че нарастващият брой хора с отслабваща и падаща коса могат да я лекуват с водата на Илинденци.


Там има лековит извор, който помага на тях. А също и на онези, които страдат от проблеми с очите. Понеже мястото е легенда от доста време, край извора е изграден красив параклисен комплекс.


Мистиката на това магинчо място не свършва с лечебната вода. Илинденци е обградено от причудливи скални форми. То е мраморната столица на България.


Тук е най-голямата кариера за добив на благородния камък на целия Балкански полуостров. Затова целият център на селото е направен само от мрамор, изградени са красиви чешми и шадравани.


Местните хора обаче не са се задоволили с това. Те правят от мрамора изкуство. Построили са цял Арт Център. Той се състои от скулптурни изложби на открито, посетителска и хотелска част. Пластиките и постаментите са осветени вечер и откъдето и да бъдат погледнати, създават уникално впечатление. Всяка година в селото се прави международен скулптурен симпозиум, а произведенията от пленера допълва музейната сбирка на Арт центъра. Другият традиционен празник е този на виното през зимата. Местните производители изнасят продукцията си и всеки може да тества техните бели и червени вина. Организират се концерти и ритуално зарязване на лозите.


Илинцеднци е рай и за планинарите. От селото тръгват множество пътеки към неизброимите карстови пещери наоколо, към тучните поляни и величествените върхове, както и към водопада недалеч. Има и специална детска екопътека, наречена Гости от миналото.


Любтелите на все по-популярния спорт скално катерене също няма да скучаят, попаднали в мраморната столица. Те могат да се пробват в удивителната пропаст Алко. Тя е дълбока 132 м. Гледката е зашеметяваща, а катеренето верятно съвсем буквално спира дъха.


Близостта на добре развития курорт Сандански, на Мелник, Петрич и други популярни туристически дестинации може да ви задържи в този хубав край няколко дни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни