Свързани новини

04.10.2010 14:52

3/4 от живота в океаните непознат

Видян 3288 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Животът е една безкрайна спирала. Доказват го резултатите от  първото глобално преброяване на живия свят в моретата и океаните.


Изследването, което трае цяло десетилетие, показва, че в океаните има над 1 милион видове. Поне три четвърти от тях обаче предстои да бъдат открити.


Установено е, че съществуват видове във всички проучени зони, дори и там, където има малко кислород и светлина. Данните трябва да послужат като основа за изучаване на промените в морския живот, свързани с естествените изменения и човешката дейност като петролните разливи.


В този огромен труд са участвали над 2 700 учени от 80 страни, 670 институции, осъществени са повече от 540 експедиции, по време на които са прекарани около 9 000 дни под вода. Близо 30 милиона наблюдения на около 120 000 вида са били осъществени в рамките на изследването, посочва сайтът vsekiden.


Международното проучване на стойност 650 милиона долара установява над 6 000 потенциално нови видове и открива, че смятани за редки представители на морския свят всъщност са масово разпространени. Открити са океански магистрали и са картографирани места за отдих, регистрирани са и промени в изобилието на определени видове.


Целта на изследването бе да установи какъв е бил животът в океаните, какво се намира сега в тях и какво би могло да ги обитава в бъдеще. До този момент са описани 16 764 вида риби, но се очаква да бъдат открити нови 5 000. Оценяваният процент на морски видове, които все още не са в трудовете на изследователите са: в Европа – 10 %; Южна Африка – 38 %; Антарктика 39-58 %; Япония – 70 %, дълбоките води на Средиземно море – 75 % и Австралия – 80 %.


Проучването е подготвено по случай Международната година на биоразнообразието, обявена от ООН. То ще бъде и основната тема на срещата на върха от 18 до 20 октомври в Нагоя, Япония.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за