27.10.2008 17:07

КОЛЕДА, ЖИВОТ И ЗДРАВЕ или КОЛЕДАТА - НЕИЗБЕЖНА

Видян 1841 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки фиксиран във финансовата криза ще ви каже, че тази Коледа няма да донесе толкова печалби, колкото беше обичайно в последните години. Освен всичко останало и стоките по света поевтиняват. Ние също няма сигурно да се охарчим както преди по празниците, освен всичко и защото у нас нищо не става по-евтино. С изключение може би на техниката, която се пазарува навън с долари, но то и доларът се вдига...Както и да стане, където и да витае сега коледният дух, имаме вече масирано нашествие на шоколадови дядо Коледа и други подобни в "Пикадили"- Мол ъф София. Дядо Коледа върви от лев и 25 до 2.89 лв., а тези за елха са по 2.79. Коледните тоблерони са по 8 лева, датските бисквити с коледни и зимни картинки по кутиите са по 6.85, шоколадовите календари струват 6.35 лв. Освен това, и може би най-интересни от познавателна гледна точка, са кутиите с панетоне "Шамони" с реклами на пътуването с влак и кола до и през градчето под Мон Блан. Струват 20 лева.
В Шамони, както знаете, е била първата зимна олимпиада и е едно най-посещаваните места наред с Ниагарския водопад и планината Фуджияма. Казват, че е туристически капан, в който се попада с удоволствие. Привлекателно място е и за скиори, и за алпинисти. В Шамони, на първата зимна олимпиада изгрява звездата на Соня Хени, която тогава е десетина годишна. Освен легенда на фигурното пързаляне, норвежката е и холивудска звезда. По стечение на обстоятелствата, а и заради духа й, тя е законодател на модата на леда. Поради възрастта си тя танцува с къса рокличка, недопустимо за останалите, които се препъват в дългите си поли. Соня продължава и нататък през годините да си се пързаля с къси тоалети, за ужас на пуританите и за радост на по-голямата част от публиката, примера й следват и другите фигуристки. Тя печели първото си злато на 15 години, а след това и още две титли, 10 са последователните й световни победи. Тя съчетава класическото балетно образование и виртуозна техника на пързаляне, има вродена грация и чар. Става една от най-богатите жени на планетата. Омъжвала се три пъти, умира по време на полет - била е болна от левкимия и смъртта я застига в небето на път от Париж за Осло през 1969 година.
На кутията с панетоне има фигура на кънкьорка в стила на 20-те години. Не може да са имали пред вид друга, освен Соня Хени. Между другото къде сега малките момичета в София, а и по-големите могат да карат кънки, макар и не така амбициозно, а просто за удоволствие. Разбира се в зимния"дворец" , но никъде другаде из града. На времето имаше поне стадион "Дружба" и беше весело място за младите хора и здравословно. И за какво ни е "Ариана", кръчми има навсякъде.
За самото панетоне, впрочем. Той е коледният козунак на италианците. ( Шамони е на самата граница с Италия и Швейцария)Има разногласия за произхода на думата и те са основани на легендите за създаването на сладкиша, които сега няма да обсъждаме. Едни казват, че става дума за умалително от хляб, други твърдят, че можело да означава "хлябът на Тони". Все едно, сладкишът отдавна не е само италиански, направил е международна кариера. Учени обясняват, че в атомния модел електроните са пръснати като стафидите в панетоне, а урбанисти направиха "циментово панетоне", с което се ограждат забранените за паркиране зони в града. Можете и вие да си направите панетоне вместо, или наред с всичките баници, зелници и тиквеници по Коледа. Може и нищо да не направите. Каквото и да решите, не забравяйте поне казваното от Соня Хени :" Ако се оценявате ниско, светът няма да ви предложи и цент повече".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.