Свързани новини

07.07.2010 13:28

Европейски ден на шоколада и какво трябва да знаем за него

Видян 2303 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди 460 години, шоколадът е въведен в Европа като напитка и успява да създаде страст, която устоява на времето след близо половин хилядолетие.


Европа открива късно удоволствията, които предлага шоколадът. Според археолозите, отглеждането на какаово дърво датира най-рано от 1250 г. пр. Хр. на територията на днешно Мексико, Централна и Южна Америка. Маите са отглеждали какаови дървета в градините си и са използвали какаовите зърна за подготовката на напитки за церемониите. Ацтеките консумирали какаовата напитка ксокоатл, която е била подправена с ванилия и люта чушка. В обществото на ацтеките, какаовите зърна били разменно средство. Едия пуяк, например, струвал 100 какаови зърна, една проститутка - 10, а един заек - 4. През 1502 г., по време на четвъртото и последното си пътуване към Карибите, италианският мореплавател Христофор Колумб достига остров Гуана, по крайбрежието на Хондурас. Там той се срещнал с ацтеките, които му предложили торба пълна с екзотични плодове в замяна на неговите стоки. Те му приготвили и местна напитка, наречена tcholate или xacolate. Колумб не харесал горчивата напитка, но взел няколко какаови зърна със себе си обратно в Испания от любопитство. Испанският конкистадор Ернан Кортес, който успява да покори територията на днешно Мексико, пише през 1519 г., че шоколадът е "божествена напитка, която подсилва защитните сили на организма и преборва умората. Една чаша от тази ценна напитка позволява на всеки човек да ходи цял ден, без да се храни". Кортес също отнася какаови зърна при завръщането си в Испания през 1528 г. Според традицията шоколадът е бил внесен в Европа на 7 юли 1550 г. и е бил популяризиран от пътуващите монаси на континента. Топлият шоколад става предпочитана напитка в двореца Версай, където се възприема и като афродизиак. Първият магазин за шоколад отваря врати в Лондон през 1657 г. Англичаните вярвали, че напитката действа като медикамент, способен да ги излекува от туберкулозата. След 1700 г., англичаните и холандците измислили как да добавят мляко и захар към шоколада. В началото на следващия век, компанията Fry and Sons изобретила твърдия шоколад, обичан днес от милиарди свои почитатели.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали