Свързани новини

11.05.2010 12:15

Музиката на Моцарт не ни прави по-интелигентни

Видян 3389 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Слушането на музика на Моцарт не ни прави по-интелигентни, противно на едно мнение, разпространявано след проучване в този смисъл, публикувано през 1993 г., съобщиха австрийски изследователи.


Екип от факултета по психология във Виенския университет е обобщил резултатите от изследвания, направени с цел да се "възпроизведе ефектът Моцарт" след 1993 г. и не е открил съществени доказателства за съществуване на такъв феномен. Преди 17 години учени от Калифорнийския университет показаха как група юноши, след като слушали Соната в ре мажор за две пияна от Моцарт (1791 г.), са дали по-добри резултати при тестове за умствени възможности в сравнение с втора група, които слушали друга музика или просто прекарали времето си в тиха зала. Учените от Виенския университет са събрали около 3000 случая в най-малко 40 проучвания в различни страни и не са установили нито едно доказателство за съществуването на "ефекта Моцарт". "Хората, които са слушали музика - Моцарт, Бах или "Пърл джем" - наистина са дали по-добър резултат от "тихата група", е известно, че човек показва по-големи способности, когато има стимул", заяви ръководителят на виенския екип Якоб Пийчниг. Според него изследването на калифорнийските учени е типичен случай на непочтена публикация - едно изследване с позитивен резултат има по-големи шансове да попадне в научно списание, отколкото, ако резултатът е негативен. Факт е, че публикуването на калифорнийския "ефект Моцарт" през 1993 г. е дало силно отражение върху общественото мнение, като например в детските градини в САЩ ежедневно са пускали класическа музика, а в щата Джорджия дори давали на новородени да слушат CD с класическа музика.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.