Свързани новини

21.03.2010 18:35

20 млн. лв. трябват за Античен комплекс Сердика

Видян 2797 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Двадесет милиона лева са необходими за цялостното реализиране на Античен културно-комуникационен комплекс Сердика, каза при представянето на проекта пред журналисти днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Градоначалничката посочи, че необходимите средства ще бъдат търсени и по оперативни програми. Тя уточни, че засега Метрополитен - София инвестира 71 хил. лв. в разкопки. Площта, която трябва да бъде разработена, е 16,5 дка. Проектът се реализира на два етапа, съвместно със Столичната община, Министерството на културата и Метрополитена.


Проучването на надземното ниво обхваща територията на площад Независимост и на част от бул. Мария Луиза в сектора пред Западната фасада на ЦУМ. На археологическо ниво проучването обвързва изградените пространства на източната сердикийска порта с централния подлез при храма Св. Петка Самарджийска и вестибюла на метростанция 7-1. В посока юг-север към тях се включва и пространството на вестибюла на метростанция 8-2.


Целта на проучването е чрез обвързването на съществуващите наземни и подземни пространства да бъде показан археологическият потенциал на тази територия. Проектът, чиито архитект е Славей Гълъбов, предвижда инвестиции за цялостно проучване, археологически разкопки, реставриране и експониране на разкритите археологически обекти. Предвижда се и създаването на специална експозиционна зала, както и на сценична със стъклен купол в зоната на Ларгото. В плана е заложено да бъдат създадени туристически обекти, информационни центрове, заведения.


С реализирането на античния комплекс центърът на града ще придобие нов образ и ще бъде показано съвременно отношение към богатите исторически пластове и паметта на града.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични