Свързани новини

13.03.2010 10:45

В Черно море е имало цунами

Видян 2427 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учени от БАН участваха в работна среща в Балчик, посветена на опасността от цунами в Черно море и сценариите за действие по време на кризисна ситуация.


Наблюдаваните промени в нивото на водата през последните години са се случвали и преди, смятат ст. н. с. Бойко Рангелов от Геофизичния институт и проф. Гаро Мардиросян. По информация на Дарик радио те посочили исторически факти, подкрепящи тезата за свързаността на североизточното крайбрежие с цунами. Бойко Рангелов отдели специално внимание на динамиката на морето, документирана в Балчик на 7 май 2007 година, която той определя категорично като цунами. По думите му освен в района на Балчик, в Черно море данни за такива вълни има около Кримското крайбрежие и Кавказкия бряг.
Нашата идея е науката да бъде в полза на общините, споделиха представителите на БАН. В края на месец май те ще предоставят карти, които да бъдат полезни при кризисни ситуации, породени от земетресения. Научните работници са категорични, че бурното строителство край морето е неправилно и последните наводнения на туристически обекти от морските вълни са показателни. Учените представиха идеите на проекта СХЕМА на Европейския съюз, разработван съвместно с Франция, Турция, Италия, Португалия, Мароко и България. Те изследват теоретичните модули на цунамито. Историческите данни и геоложката активност на региона е повод европейските учени да посочат Балчик като място, където да бъде насочено вниманието към изследвания на приливните вълни. Сред доказателствата са свидетелството на хрониста Страбон за потопяването на Бизоне /Каварна/ през ІІІ век, разрушаването на храма на Кибела в Балчик след земетръс и последвала приливна вълна през 543 година. Трусът край древния Одесос /Варна/ през август 815г. и пагубното земетресение на 31 март 1901 година с разрушителни вълни, които са го съпътствали са също пример за активността на района.Информацията е цитирана от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци