Свързани новини

08.03.2010 13:58

Норвежците въвели ските

Видян 1408 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ските станали популярни, когато норвежците осъзнали, че с тях много лесно и безшумно могат да достигат до вражеската армия. Първоначално зимните аксесоари се завръзвали само за пръстите на краката и доста рядко се използвали. По-късно те били наложени като начин за придвижване от армията, която била екипирана с дървените аксесоари по време на сражения в граждански междуособици в Норвегия през 1206 г. Исторически писания от този период разказват как крал Свере изпратил войските си, качени на ски за бойните действия около местността, в която днес се намира Осло. Норвежците разгромили шведите, използвайки умело ските, които им дали възможност да превърнат и снега в свой съюзник.
През 1521 г. шведският благородник Густав Ваза тръгнал да бяга от родината си на ски, когато датчаните нападат страната и се опитват да я окупират. Ваза обаче бил настигнат от поданиците си - също на ски, които го убедили да се върне и да поведе народното въстание. Той се съгласил и шведите успели да прогонят нахлуващите датчани. По този начин Густав Ваза спасява Швеция и става неин крал. Всяка година в Швеция се провеждат официални чествания по изминатия от Густав Ваза маршрут от около 90 км, наречен на краля победител. Стотици хора вземат участие в юбилейно организирано ски състезание "По стъпките на крал Густав", твърди znaeteliche.hit.bg.
За пръв път обаче човек се е качил на ски преди 4500 години. Зимни аксесоари, направени от дърво, са открити в тресавища и блата в различни части на Скандинавия и Русия, но тяхната възраст не може да бъде установена съвсем точно. Най-старият чифт ски, намерен и изследван от учените, се намира в музея в столицата на Швеция - Стокхолм.


Невероятните скорости, които могат да се постигнат със ски и то изработени по най-модерни технологии е около 250 км/ч. Скоростния рекорд при мъжете държи французинът Филип Гоатшел, който достигна 250,79 км/ч. Това постижение при жените е 242,26 км/ч. Негов автор е французойката Карин Дюбоше. Той е поставен на 23 април 2003 г. на писта във Франция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци