Свързани новини

05.02.2010 16:04

Гробищата във Варна се изчерпват до началото на март

Видян 2225 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гробищните паркове във Варна изчерпват капацитета си до началото на март, алармира днес шефът на общинската фирма “Обреди” Любчо Любчев, цитиран от БГНЕС.


Заради разнобой местните депутати отложиха за вторник решението на проблема. Община Варна има 6 гробищни парка, като в три от тях положението е много сериозно, заяви Любчев. По думите му, местата за покой в село Тополи, които са с обща площ от 454 дка, се използват от 1975 г. и оттогава до днес там се извършват около 80% от погребенията. Понастоящем се запълват последните две карета, като едното от тях е определено за мюсюлмански погребения. За нови терени процедурата е дълга и не знам къде ще погребваме хората от 1 март нататък, каза още шефът на “Обреди”. Той допълни, че гробищата във “Виница” са запълнени на 100%, а на централните гробища местата също са изконсумирани и се правят само семейни погребения. На фона на недостига вместо по 8-10 на ден, броят на погребенията през последните студени дни стигна 15-18. Ако на първо време се осигурят 10-15 декара, в бъдеще трябва да се мисли за купуването на терен от 200-250 дка. Паралелно с това е необходимо да се изгради крематориум, коментира Любчев.
Пред местните депутати отново бе предложено старо решение за закупуването на терен от 8,5 дка непосредствено до гробището в Тополи. През миналата година съветниците отхвърлиха решението, тъй като собствениците поискаха по 30 евро на квадрат, което прави близо 500 000 лева. Заради високата цена местните депутати възложиха на администрацията да потърси друг терен. След преговори, е достигнато до споразумение парцелът да се продаде на цена от 24 евро на квадратен метър. Ако го закупим, това ще обезцени задните парцели и те ще могат да бъдат отчуждени, каза шефът на комисията по собственост Теодора Трендафилова.
Не съм съгласен за терен IV категория, който струва 60 стотинки, да се плаща 60 лева на квадрат, каза общинският съветник Красимир Узунов. Той предложи алтернативен вариант. По думите му за собствена сметка е направил геоложки проучвания на друг близък терен от 26 декара, който е отреден за гробища и в сега действащия и в новия общ устройствен план на града. На земята са направени 8 сондажа и е установено, че на 1 метър дълбочина има скала. Предлагам да се отпуснат пари на г-н Любчев да си закупи машина и да копаят гробовете с нея, каза Узунов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще