Даниела Агре проучва тракийска резиденция край Синеморец
01/04

Свързани новини

19.10.2008 12:17

Даниела Агре проучва тракийска резиденция край Синеморец

Видян 4217 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В края на археологическия сезон експедиция „Странджа”, ръководител на която е известната археоложка Даниела Агре, в продължение на месец проучваше един изключително интересен и ценен обект – тракийски укрепен дом, т.нар. „тюрзис”.


Експедицията успя да проучи южната крепостна стена с кула на два етажа пред нея и откри една много интересна порта , разположена в югоизточната страна, която тепърва ще бъде проучвана. До кулата екипът от археолози и студенти откри защитен двор. Началото на проучванията обхващат 150 кв. м, които представляват вътрешността на кулата. В нея са открити фрагменти от гръцки съдове - амфори, строшени на място, дръжка от амфорна тара, върху която е запазен и печатът на производителя. Все още не са намерени следи от подови замаски. Покривът на кулата е бил направен от керемиди. Обектът е в местността „Голата нива” в землището на Синеморец над устието на река Велека и недалеч от могилата, в която през 2006 г. Агре откри уникално златно съкровище. Самият дом, чието проучване предстои, е построен върху площ от 200 кв. м и е обграден с много солидна крепостна стена, изградена от камъни със спойка от кал. Домът е бил опожарен, потвърждават го намерените от екипа парчета от опожарена мазилка. При изграждането на дома, което е започнало в края на ІІІ и началото на ІІ в. пр. Христа, са спазени елинистичните традиции, характерни за подобен род къщи. Те изискват задължително да има крепостна стена и кула, съобразени с четирите посоки на света. И в случая за построяването на дома е избрано високо и недостъпно място. Крепостната стена от запад е била използвана като навес. Кулата вероятно е била висока около 8-9 м, и освен, че е имала отбранителна цел, е била предназначена и за съхраняване на селскостопанска продукция. Долният етаж се е използвал за зърнохранилище. Доказателство за това е откритият от археолозите питус.
„Безспорно това е изключителен обект и ще бъде един от най-интересните по Българското Черноморие. За бита на траките се знае малко и в това отношение обектът е много ценен. Къщата можем да свържем с конкретно име – на тракийския владетел Кортодзунтос” , съобщи Даниела Агре. Името е изписано върху златната плочка, част от накитите на знатна тракийка, чийто гроб беше проучен от екипа на Агре през 2006 г. Погребението датира от последната четвърт на ІІІ в. пр. Христа и се смята, че е било на съпругата на тракийския аристократ Кортодзунтос. Аристократичното семейство, което е било доста заможно, е владеело вътрешността на Странджа, управлявайки една много богата територия и износа на мед, основна суровина, с която се е търгувало тогава. Археологът Деян Дичев, който е в екипа на Агре, открива в името Кортодзунтос малоазийски привкус и го свързва с времето след смъртта на Александър Македонски и неговите наследниците, когато се разпределят териториите. Идеята е обектът да се превърне в туристическа дестинация. Сега предметите се зазимяват, през следващата година ще бъдат реставрирани. В специална изложба, която ще бъде експонирана в община Царево до края на годината, ще бъдат показани експонати и снимков материал. Агре изказа благодарността си на община Царево за това, че подпомага финансово разкопките. Информацията е на кореспондента на БГНЕС в Бургас./БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог