16.10.2008 11:09

Разбулват мистиката на планината в Антарктида?

Видян 2053 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учените ще се опитат да разгадаят главната загадка на Антарктида - тайната на планинската верига Гамбурцев. Вероятно това ще бъде последната голяма експедиция на Земята, коментира Би Би Си.


Веригата Гамбурцев се намира в източната част на Антарктида. Нейната дължина достига около 1200 км. най-високата й точка - 3400 метра от подножието до върха. По своята площ планините Гамбурцев са съпоставими с Алпите в Европа.


Планинската верига е била открита през 1958 г. от трета съветска антарктическа експедиция под ръководството на Евгений Толстиков и е кръстена в чест на съветския учен сеизмолог Григорий Гамбурцев. Учените възнамеряват да разкрият по какъв начин този масив се е образувал и най-важното се е съхранил в самия център на Антарктида.


"Този регион е пълна загадка. Той е разположен в средата на континента. Повечето планини се намират покрай бреговете на Антарктида и ние наистина не можем да разберем, какво правят тези планини в центъра на континента", заяви доктор Фаусто Ферачиоли от Британската организация за изследване на Антарктида.


В експедицията участват учени и инженери от САЩ, Великобритания, Германия, Австралия, Китай и Япония. "Вие можете да разглеждате това като изследване на друга планета, но на Земята", отбеляза доктор Ферачиоли.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния