Свързани новини

11.11.2009 12:33

Ябълките правят чудеса

Видян 2703 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ябълките са чудодейно средство! Те са не само пълни с витамини, но и помагат срещу бръчки, стимулират слабеенето и водят до подмладяване, пише БГНЕС. Ето по-важните факти за тях:


Нито един друг плод не съдържа толкова много витамини /А, B, C, E/, микроелементи /желязо, мед, манган/ и минерални вещества /калий и натрий/, колкото те. Древните германи вярвали, че ябълките запазват хубостта и вечната младост. Витамин Е намалява целулита. Високият дял на Витамин Е остранява увреждането на тъканите, действа срещу целулит и стяга структурата на кожата. На практика ябълките са природно средство срещу бръчките. Пектинът стимулира слабеенето. Съдържащите се в ябълките баластни вещества целулоза и пектин действат благотворно на обмяната на веществата, а оттам и на храносмилането. В стомаха те набъбват и го изпълват, предизвиквайки чувство на засищане, което помага да се отървем от някой и друг килограм. Витамин C витализира клетките. Дори в сладките сортове ябълки на 100 грама се крият до 30 милиграма витамин C. Аскорбиновата киселина помага на организма да разгражда отровните вещества - това води до подмладяване. Като положителен страничен ефект може да се отбележи засилването на имунната защита на организма. Плодовите киселини - например салициловата - имат избелващо въздействие, затова е полезно да се ядат ябълки, дори след като зъбите са почистени с паста. Освен това ябълките масажират венците. Калият помага за мисловните процеси. Той е важен за функционирането на клетките и предаването на нервните импулси. Затова е добре в условия на стрес или трудности в концентрирането да се ядат ябълки. Полифенолите са полезни за сърдечната дейност. Те се крият в кората на ябълките и намаляват нивото на холестерина. По този начин предпазват от заболявания на сърдечно-съдовата система и инфаркт. Флавоноидите предпазват от рак. Те имат антиоксидативно действие в организма, като възпрепятстват образуването на свободни радикали. По този начин ябълките намаляват опасността от ракови заболявания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.