Свързани новини

26.10.2009 16:40

Общината и инвалидите в спор за Асистента за независим живот

Видян 2338 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хората с увреждания влязоха в спор с общината за програмата Асистент за независим живот. Причината е, че тя ще бъде продължена като за периода октомври - декември 2009 г. часовете на потребителите на услугата ще бъдат намалени до 80 на месец за всички ползватели, информира БГНЕС. Над 700 са инвалидите, които ще продължат да ползват услугата. Някои от тях обаче изразиха резерви по отношение на ефективността й, тъй като имат нужда от повече часове.


Алиса Бочева е включена в програмата от самото начало и има трима асистенти, като единият е нейн брат. След редуцирането на услугата от сега нататък ще може да използва средствата, за да плаща само на чистачка. За нея ще продължи да се грижи брат й. Бочева работи в отдел "Връзки с обществеността" във фондация. Преди тя е имала право на асистент в продължение на около 7 часа, а сега едва 2 часа и половина. Тя се опасява, че през 2010 година програмата ще бъде спряна, защото се разчита само на приходите на общината. Според нея роднините трябва да бъдат изключени от програмата и тя да се редуцира още, така че от нея да се ползват само наистина нуждаещите се.


Столичната община ще инвестира 890 хил. лева в социалната услуга Асистент за независим живот. Това съобщи днес зам.-кметът по здравеопазване Албена Атанасова. Средствата са необходими тъй като вече е изразходен бюджетът на програмата за 2009 г. Тя ще продължи да функционира и догодина, каза още Атанасова.


На друго мнение обаче е потребителят Красимира Данаилова, майка на две деца, едното – с увреждания. Тя има 11-годишна дъщеря, страдаща от епилепсия и церебрална парализа и изцяло се грижи за нея. Средствата, които майката получава по програмата, тя определя като огромна помощ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци