01/02

Свързани новини

15.10.2008 10:35

Олигарсите: Иво Прокопиев се прочу чак в Америка

Видян 26108 пъти | Коментари 0
Гласували 13 рейтинг: 3.3077
много слаба слаба добра много добра страхотна

Читателка и почитателка на 19’ изпрати в редакцията любопитна статия за български олигарх, публикувана от в. Вашингтон Таймс. В този и следващи броеве ще публикуваме най-интересното от нея. Правим го без да изразяваме позиция “за” или “против”, “вярно” или “невярно”, особено след като под материала в американския вестник се мъдри подпис “Платено от Intertravel Partners”. И все пак материалът е интересен, понеже става въпрос за България, а правото на информация е свещено. Готови сме да предоставим думата и за други мнения:


Има една малка страна в Източна Европа, на Балканите, която неизменно изниква в списъците на държавите, които имат проблеми с корупцията според Амнести Интернешънъл и други международни организации. Настоящият министър-председател Сергей Станишев открито е обявил война на корупцията, а като признание за усилията на неговото правителство Джордж У. Буш публично го нарече “Мистър Клийн” (Неопетнен) по време на визитата си в София. Дали Станишев ще удържи на обещанията си е още рано да се каже, но едно е ясно – че усилено се опитва.
Трипартийното българско правителство е подложено на натиск от опозицията през последните няколко месеца. Само че опозицията е по-разделена от всякога и не е в състояние да свали правителството. Редовните парламентарни избори са насрочени за юни 2009 г. Някои хора в държавата биха искали правителството да падне, за да задоволят собствените си стремежи за власт. Те отварят дискусии за създаването на “експертно правителство” като спасителен изход от “политическата криза”.
Предполагаемият сценарий е следният: НДСВ напуска коалицията, БСП и ДПС остават само със 115 от 240 места в Парламента като по този начин губят мнозинство. Срещу тях ще има 125 членове на Парламента от различни партийни формации (общо 5). Ако стигнат до споразумение, те могат да бламират правителството, да използват мандата на НДСВ да сформират ново експертно правителство и да свикат извънредни парламентарни избори. Този сценарий вече е обсъждан с експерти от Европейската комисия, за да се осигури подкрепата на Брюксел. Планирани са и консултации с американската страна, за да се спечели и подкрепата на Вашингтон.
По този сценарий публично се спрягат имената на двама кандидати за премиер. Господин Димитър Иванов, икономист, живеещ в Лондон, който се радва на добра репутация сред европейските бизнес среди и господин Иво Прокопиев, млад и влиятелен бизнесмен с твърде съмнителна репутация(б.р. статията не изяснява какво се има предвид под “съмнителна репутация” и 19’ се разграничава от подобно определение).
Според наблюдатели, втората кандидатура в момента е предпочитана. Самият Прокопиев не крие амбициите си за премиерския пост. И така, кой е той, какъв е бизнесът му и какви са неговите шансове да оглави следващото българско правителство?


От нищо нещо


“Няма как да станеш Някой, ако си бил Никой”, казва Иво Прокопиев пред Business Week миналата година. По това време той е на 36 години и според класацията на богатите на вестник “Пари” за годината, заема осмо място с 383,2 милиона лева (около 300 милиона долара). През 2007 г. вече се е изкачил с три позиции.
Прокопиев обаче не достига до първите места в класацията на най-големите данъкоплатци или спонсори/дарители в страната.
Младият български милионер е роден през 1971 г. в Разград, малък град в Североизточна България, населяван най-вече от цигани и етнически турци. Баща му е бил дългогодишен директор на ловен резерват “Воден”(б.р. любим на Тодор Живков и местния велможа Пенчо Кубадински). Иво Прокопиев има по-голям брат, Александър, който е бивш служител на Държавна сигурност (контраразузнаване) към МВР - Разград. Днес по-големият брат е част от бизнес империята на Иво Прокопиев.
Иво завършва с отличен успех математическата гимназия в Габрово. След това получава бакалавърска степен по специалност Банково дело и финанси в Университета за национално и световно стопанство.
Пристига в София на 20-годишна възраст. През 1991 г. започва работа като репортер във вестник “Пари”. По това време регистрира първата си фирма “Гауди-4” в родния Разград (фирмата е закрита година по-късно). Във вестник “Пари” Прокопиев работи заедно със своя колега Филип Харманджиев. Запомнете това име. На двамата млади репортери се възлагат статии за българските брейди облигации и те успяват да обработят данните по такъв начин, че да заблудят дори анализаторите от Ройтерс (б.р. твърдението е на американците и не ангажира 19’). Говори се, че това е пожелано от една от емблематичните фигури на българския преходен период, собственикът на прословутата “Мултигруп” Илия Павлов, застрелян от неизвестен убиец пред офиса си в София вечерта на 8 март 2003 г (б.р 7 март, макар дори Капитал да бърка дати – според вестника пък това е станало през 2001 г.). Поръчителят на убийството все още не е разкрит.
Прокопиев и Харманджиев извършват подобни услуги и за друг богат български бизнесмен, който също не е сред живите. Това е банкерът Емил Кюлев, застрелян в колата си посред бял ден в центъра на София на 26 октомври 2005 г. Престъплението още не е разкрито от българските власти.


Следва...



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е