Свързани новини

08.10.2009 17:51

Цели входове се отказват от парното

Видян 2161 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Домакинства в жилищните входове на панелните блокове масово се отказват от парно, научи 19`. Надутите сметки и нискокачествената услуга са основните причини за семействата да се ориентират към инверторните климатици, които са по-икономични и имат по-практично приложение. Почти 40% по-евтино е алтернативното отопление с климатици, твърдят готовите да се откажат от радиаторите. При използването на универсалните уреди сметката за ел. енергия при всекидневен и денонощен работен цикъл е 80 лева за стая от 50 кв.м. Спасението от студа с парно в края на зимата на същата площ излиза около 1 500 лева.
Новият шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев заяви, че замразява цените на парното тази зима, въпреки поскъпването на природния газ с 15%. Регулаторът се опитва да стимулира топлофикациите, но опитите му удрят на камък, защото в случая става въпрос за стари колизии между клиент – счетоводител и производител. Те придобиват ясен и завършен вид още повече на фона на бързоразвиващия се динамичен пазар, а някога търсената от клиента ''екстра'', парно, все повече започва да заприличва в съзнанието на масовия потребител на ненужно ретро, от което допълнително олекват джобовете на хората. Една от причините за отказа от парно е недоверието на абонатите към компанията, предлагаща тази услуга. Ето защо всяка втора жалба в държавните и неправителствени потребителски организации се отнася за неясни и завишени сметки за парно и топла вода. А самият счетоводител, който отговаря, затова дали фактурата е точна и дали коректно са отразени данните от уредите, никога не реагира обективно и адекватно на подадените от гражданите сигнали.
Другата причина за масовото недоволство на абонатите се крие в 10-годишните уреди, които са с изтекъл експлоатационен срок. Ако не се подменят скоро и престанат да работят, компанията начислява на всяко домакинство по максимална мощност, признават от „Техем“.


От Федерацията на потребителите обясняват парадоксални случаи, в които собственици са получавали сметки за парно от 300 лева, при положение, че са предупредили фирмата, че апартаментът е необитаем.



Всяко трето семейство не иска радиаторите



Около 300 хиляди са вече апартаментите в страната с нулево отчитане. Тревожната тенденция ще се задълбочава, очакват от фирмата за топлинно счетоводство “Техем Сървисис“. Само в столицата близо 400 хиляди семействата ползват услугите на Софийска топлофикация. За цялата страна техният брой надхвърля повече от 1 милион. Което на практика означава, че почти всяко трето домакинство се отказва от отоплението с парно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог