Свързани новини

06.10.2009 09:20

Фандъкова връща българския език в област Кърджали

Видян 2515 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Имаме спад на грамотността. Знаете международните изследвания. Затова обръщаме внимание на тази тема и от 1 октомври започнахме конкретна и спешна програма за развитие на нашата родна реч. Докато в предходните години говорихме повече за чужди езици, за информационни технологии, които безспорно са важни за развитието на децата. Смятам обаче, че сме пропуснали точно вниманието към грамотността и към българския език", заяви министър Фандъкова при посещение в Кърджалийския край. Тя посети малките общини със смесено население Ардино и Момчилград. Срещна се с деца и учители.
Просветният министър заяви, че следващите 2 години ще се търсят възможности за въвеждането на задължителното предучилищно обучение от 5-годишна възраст, а не от 6, както е в момента: "Това е важно, включително и по отношение на грамотността, защото когато децата получат в детската градина своята подготовка за училище, тогава можем да говорим за равния старт и за равните възможности".
Фандъкова е отхвърлила предложението на ОбС в Ардино за закриване на началното училище „Христо Ботев", съобщи народният представител Цвета Караянчева. Въпреки, че има 138 деца и е изцяло на държавно финансиране, местната власт е взела решение то да се преобразува, като се присъедини към СОУ „Васил Левски". Според Караянчева, която лично е изложила проблема пред Фандъкова, решението на ОбС в Ардино не почива на реални потребности - сградата е основно ремонтирана, учебно-възпитателният процес се води на високо ниво, а резултатите на децата го доказват. От ръководството на училището смятат,  че становището на ОбС не обслужва образователни цели, а прикрива корпоративни интереси към имота, в който се помещава училището, и се прави за финансово облагодетелстване на определени лица в общината. Директорката Галина Добрева твърди в писмо до министър Фандъкова, че преобразуването е опит да бъдат отстранени тя и административно-помощният персонал на началното училище, защото не са обвързани политически с ДПС. Тя възнамерява да сезира Комисията за защита от дискриминацията, заради оправени към нея заплахи от страна на общинския кмет Ресми Мурад.
За да подкрепи морално децата, Фандкова им подари книги на български класици и майстори на приказките. Всяка от тях бе с лично посвещение от министъра, което направи впечатление не само на децата, но и на техните родители. Учителите пък имаха възможност да изложат пред просветния министър многобройните си проблеми. Образователният министър участва в дискусия - как да се направи по-резултатно обучението по книжовен български език. В нея се включиха преподаватели от цялата община. По обяд министър Йорданка Фандъкова се срещна с областния управител на Кърджали Иванка Таушанова и ръководството на Регионалния инспекторат по образование в Кърджали.



Учител №1: “Който не знае книжовния език, губи шанс в живота



Просветният министър Йорданка Фандъкова направи специално обръщение към учителите и учениците в Родопите:


“Драги колеги,
Щастлива съм, че днес откривам за себе си този толкова красив край на нашата родина. Родопите винаги са били твърдина на българския дух. Тревогата, която вярвам и вие споделяте е, че наред с икономическата криза, у нас тлее една много по-дълбока криза. Духовният упадък! 
Това е причината Министерството на образованието, младежта и науката да започне специална програма за възраждане и развитие на българския език. Защото именно родната ни реч е онова, което на първо място сплотява нацията. Тя ни е направила европейци още преди 11 века. На Стария континент и тогава, и сега е имало и ще има държави, които са много по-богати от България, но нямат собствен език, а още по-малко собствена писменост. Ние трябва много повече да ценим това основно национално богатство!
Скъпи ученици,
Обръщам се към вас с много надежда. Сега, когато виждате колко е трудно на вашите родители да се справят, е времето да разберете колко важно нещо е образованието. Без добро владеене на книжовния български език, без постоянство в училище човек просто губи шанс в живота. Аз зная, че дълго време училището беше скучно за вас. Искам да ви уверя, че ние вече започнахме да го правим по-интересно, наситено с повече практически знания и освободено от излишни натоварвания. Разчитам, че вие оценявате това и няма да разочаровате вашите учители и родители, че ще влизате в час и ще бъдете достойни граждани на България и Европейския съюз”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество.